Raad van State
Raad van State

Raad van State
De Raad van State is op zoek naar talentvolle startende én ervaren juristen. Juristen die bij de Raad van State werken, hebben een bachelor- en masterstudie rechtsgeleerdheid afgerond. Daarnaast is affiniteit met bestuursrecht onlosmakelijk verbonden aan de functie.
Als je werkt bij de Raad van State ben je maatschappelijk betrokken en beschik je over analytisch vermogen, een goede schrijfvaardigheid én juridische expertise.

Wat doet de Raad van State?
De Raad van State heeft twee taken die te maken hebben met het bestuur van het land. De Raad van State adviseert de regering en het parlement over wetgeving en bestuur. Daarnaast spreekt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State recht in bestuursrechtelijke geschillen en is zij de hoogste algemene bestuursrechter van het land.

Jurist Bestuursrechtspraak iets voor jou?
Je ontwikkelt je redactionele, analytische en methodische vaardigheden in rap tempo. Vanaf het begin krijg je educatieve begeleiding in de vorm van cursussen en opleidingen. En natuurlijk begeleiding door de seniorjurist! Het dagelijkse werk bestaat uit het beoordelen en analyseren van bestuursrechtelijke geschillen. Dat doe je aan de hand van regelgeving, jurisprudentie en literatuur. Oplossingsgerichtheid is daarbij het sleutelwoord. Tijdens de zitting treed je op als griffier. Na afloop neem je deel aan de raadkamer, waar staatsraden beslissen over de afdoening van de zaak. Je adviseert hen hierbij en schrijft na het ‘raadkameren’ de conceptuitspraak.

Resultaat in de samenleving
Van gaswinning in de Waddenzee tot de verblijfsvergunning van vreemdelingen en van kinderopvangtoeslagzaken tot de verbreding van rijkswegen. Het werk van de Raad haalt regelmatig het nieuws, zowel landelijk als regionaal. Als jurist Bestuursrechtspraak zijn dit onderwerpen waar je dagelijks je hoofd over buigt en uitspraken van de Raad van State hebben blijvend effect op onze samenleving.

Wie werken er bij de Raad?
Bij de directie Bestuursrechtspraak werken zo’n 250 juristen. Van starters die nét uit de collegebanken komen tot juristen met jarenlange ervaring. De Raad van State is een hele toegankelijke en sociale organisatie en er vinden regelmatig evenementen en activiteiten plaats om ook collega’s van andere directies beter te leren kennen. Er is een heel actieve personeelsvereniging en je collega’s zijn betrokken en geïnteresseerd.

Waarom werken bij de Raad?
Werken bij de Raad van State is uitdagend en afwisselend. Je kunt je juridische kennis direct inzetten en bent bezig met actuele onderwerpen. Je werkt zelfstandig in een omgeving met veel juridische expertise. Tijdens het werk is er steeds ruimte voor begeleiding en bijscholing. Bij de Raad van State bouw je je juridische kennis en ervaring uit, waardoor je een kei wordt in het juridische werk. Deze werkervaring maakt je in de toekomst breed inzetbaar voor andere werkgevers, bijvoorbeeld de advocatuur, rechtbanken of ministeries.

Hoofdkantoren en vestigingsplaatsen

Hoofdkantoren Nederland
Hoofdkantoren NL 's-Gravenhage
 
Vestigingen in Nederland
's-Gravenhage

Branches van Raad van State

  • Landelijke overheidsdiensten

Wetgevingsadviseur & Bestuursrechter

Startsalaris Raad van State
Geen informatie