CBS
Werken bij het CBS, ben jij er klaar voor?

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Werk met impact
Het CBS onderzoekt zo ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over economische groei en consumentenprijzen of criminaliteit of vrije tijd. Op basis van onze onafhankelijke en betrouwbare informatie worden belangrijke beleidsbeslissingen genomen in Den Haag en in Brussel. Provincies, gemeenten en bedrijven, maar ook individuele burgers hebben belang bij de uitkomsten van onze onderzoeken.

Innovatie en ruimte voor ideeën
We zijn altijd op zoek naar betere en efficiëntere methoden en technieken. Naar nieuwe manieren om gegevensbronnen met elkaar te verbinden en onontdekte feiten boven water te krijgen. Daarbij is er veel ruimte voor nieuwe ideeën. Ook innovatie staat bij het CBS hoog aangeschreven.

Sfeer en cultuur
Bij het CBS, met vestigingen in Den Haag, Heerlen en op Bonaire, vind je een aangename mix van een overheids- en bedrijfsklimaat. Er werkt een zeer gevarieerde groep mensen, of het nu gaat om leeftijd, nationaliteit, studierichting of loopbaan. Wat iedereen gemeen heeft is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit.

Lees hier meer over werken bij het CBS. 

 

Missie CBS

De taak van CBS is het publiceren van informatie, die inspeelt op de behoefte van de samenleving. Naast de verantwoordelijkheid voor de nationale (officiële) statistieken is CBS ook belast met de productie van Europese (communautaire) statistieken. Wij maken het mogelijk dat maatschappelijke debatten gevoerd kunnen worden op basis van betrouwbare statistische informatie.

Kernactiviteiten CBS

Het CBS verzamelt, verwerkt, analyseert en publiceert statistische gegevens over vrijwel alle aspecten van de Nederlandse samenleving. Tal van organisaties in Nederland maken gebruik van deze gegevens. Bedrijven volgen de statistieken over de algemene economische ontwikkeling en specifieke branche-informatie. Overheden gebruiken de informatie om beleid voor te bereiden en te toetsen. CAO-partners baseren hun standpunten en voorstellen over lonen en arbeidsvoorwaarden mede op de cijfers van het CBS. De informatie van het CBS is bovendien een belangrijke bron voor journalisten, politici en wetenschappers. Door de objectieve en voor iedereen toegankelijke cijfers kunnen burgers zich een beeld vormen van sociaal-economische ontwikkelingen. Dat is van groot belang voor het stimuleren van het democratisch proces.

Manier van zaken doen

  • Business to Business
  • Business to Consumer

Waarom kiezen voor CBS

Verschillende achtergronden, zelfde focus
Bij het CBS werken mensen met diverse achtergronden nauw samen. Je vindt er economen en software engineers, maar ook wiskundigen, natuurkundigen, sociologen, gezondheidswetenschappers, biologen, medici, scheikundigen en psychologen. Wat iedereen gemeen heeft, is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit.

Doorgroeimogelijkheden
De wijze waarop we data verzamelen, verwerken en publiceren, verandert continu. Daarom besteden we veel aandacht aan kennisverbreding en scholing van onze medewerkers. In samenspraak bepaal jij in welke richting je je verder wilt scholen. We investeren daar geld en tijd in. Daarbij kijken we niet alleen naar de korte termijn maar zeker ook naar je mogelijkheden voor de verdere toekomst. Bij het CBS heb je voldoende carrièremogelijkheden, zowel horizontaal als verticaal. Je kunt doorgroeien naar een andere functie, je verder bekwamen in je huidige functie of je specialiseren.

Arbeidsvoorwaarden

Het CBS is een overheidsorganisatie. Dat betekent dat je profiteert van uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder een uitstekend startsalaris, vakantiegeld, vaste eindejaarsuitkering en flexibele werktijden. Bekijk hier een uitgebreider overzicht van de arbeidsvoorwaarden. 

Bedrijfscultuur CBS

Breed Gespecialiseerd
Dynamisch Stabiel
Eigen kamer Kantoortuin
Extern gericht Interne focus
Formele cultuur Informele cultuur
Formele dresscode Casual
Grote organisatie Kleine organisatie
Mobiele werkplek Vaste werkplek
Nationaal Internationaal
Overwerken Reguliere werktijden
Platte organisatie Hiërarchisch
Teamverband Individueel werken
Traditioneel Jong bedrijf
Vast salaris Prestatiegebonden
Veel begeleiding Zelfstandig
Veeleisend "Normale" werkdruk

Feiten en cijfers

Aantal medewerkers
In Nederland 2000 (65% hoger opgeleid)
 
Aantal aangenomen kandidaten per jaar
WO kandidaten 50
HBO kandidaten 30

Hoofdkantoren en vestigingsplaatsen

Hoofdkantoren Nederland
Hoofdkantoren NL Heerlen, 's-Gravenhage
 
Vestigingen in Nederland
Heerlen, 's-Gravenhage
Startdisciplines van CBS
IT / Data, Finance / Accountancy, Management, Communicatie / reclame, Techniek, Wetenschap / R&D

Branches van CBS

  • Landelijke overheidsdiensten
Startsalaris CBS
Start Na 2 jaar
HBO € 35000,- geen info
WO € 37500,- geen info
 

Gemiddelde bruto startsalaris inclusief vakantiegeld o.b.v een 36-urige werkweek.

(Gemiddelde bruto startsalaris inclusief vakantiegeld)

Sollicitantenprofiel CBS

Gezochte competenties

Belangrijk:
  • Schriftelijke communicatieve vaardigheden
  • Samenwerken
  • Goede mondelinge communicatieve vaardigheden

Talenkennis

Verstaan / lezen Spreken / schrijven
Nederlands
Engels

Stagemogelijkheden CBS

  • Stage in Nederland.
  • Afstudeerstage in Nederland.

Ben je op zoek naar een uitdagende meewerkstage of afstudeerstage? Neem dan een kijkje bij onze stage mogelijkheden op www.werkenbijhetcbs.nl. Heb je zelf een originele onderzoeksvraag? Solliciteer dan op de open stageopdracht.