Quoratio
Dave - Trainee Financiële Administratie

Dave - Trainee Financiële Administratie

Dave begon in 2011 met het Traineeship Salarisadministratie, en volgde naast PDL ook de opleiding PDB. Al snel kwam hij bij de Sociale Verzekeringsbank op de financiële administratie terecht. Hier groeide hij in korte tijd door naar de rol van teamopleider. Daarna heeft hij bij een mediabureau een automatiseringsslag gemaakt waarna hij terug kwam bij Quoratio waar hij op het hoofdkantoor aan de slag ging. In eerste instantie als Consultant Financiën, maar hij is inmiddels doorgegroeid naar de rol van Manager Financiën.

Eerste plaatsing
Al na zes weken opleiding werd ik geplaatst bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hier hield ik me vooral bezig met de klantenadministratie, waaronder het beantwoorden van klantvragen over al dan niet betaalde facturen. Daarnaast maakte ik kennis met debiteurenbeheer en bijhorende rapportages, incasso’s en storneringen.

Je gaat steeds een stapje verder waardoor je steeds weer nieuwe dingen leert.

De eerste stappen in het financeveld
Niet veel later behoorden ook correctieboekingen en het betalingsbeheer tot mijn takenpakket. Je gaat echt van het meer uitvoerende werk steeds een stapje verder waardoor je steeds weer nieuwe dingen leert. Zo kreeg ik al na een half jaar de kans om als teamopleider nieuwe collega’s op de afdeling in te werken en op te leiden. Daar haalde ik echt energie uit.

Een vliegende start binnen de finance
Vanwege mijn kennis van Excel en affiniteit met softwaresystemen mocht ik me steeds meer gaan bezighouden met ICT, waaronder het testen van nieuwe softwarereleases. Ook maakte ik rapportages, draaitabellen en muteerde ik gegevensexporten in Excel om de gegevens waar de software nog niet klaar voor was, toch in te kunnen lezen. Met de invoering van SEPA in 2014 heb ik me bezig gehouden met de inrichting van de financiële administratie. Dit was een groot project dat vele uitdagingen kende, omdat het voor bedrijven, banken en softwareleveranciers nieuw was. Kortom, een vliegende start binnen de finance waarin ik me geen moment heb verveeld.

Ik heb het meeste geleerd van verbeterslagen.

Buiten de gebaande paden
Mijn ervaring is dat je het meeste leert van verbeterslagen, omdat je dan gaat kijken hoe je bepaalde zaken beter kunt doen. Hierdoor word je gedwongen buiten de gebaande paden en werkinstructies te denken en handelen. Daar heb ik met name bij de SVB veel ruimte voor gekregen waardoor ik grote stappen heb gemaakt. Na 3,5 jaar vond ik het tijd voor iets anders en heb ik de SVB verlaten.

Echt leren boekhouden
Ik ging aan de slag bij een mediabureau waar ik de bedrijfsadministratie deed. Een heel andere tak van sport. Hier heb ik pas echt inhoudelijk leren boekhouden. Zo ging ik me bezighouden met het inkoopproces, rekening courant verhoudingen en digitalisering. Er kwamen zo’n 1000 facturen per maand binnen, veel hiervan werden nog geprint, handmatig voorzien van een nummertje en dan verwerkt. Daar was dus nog genoeg ruimte voor verbetering en voor mijzelf een leuke uitdaging.

Alles was zo geautomatiseerd dat er alleen nog gemonitord hoefde te worden.

Automatiseren van processen
Ik ging me daarom vooral bezighouden met het verbeteren en automatiseren van alle processen rondom de financiële administratie. Op een gegeven moment was alles zo geautomatiseerd dat de processen alleen nog maar gemonitord hoefden te worden, om te kijken of alle processen goed verliepen. Toen was ik dus vooral bezig met functioneel beheer en ICT in plaats van met cijfers, waar mijn ambitie lag.

Terug naar de roots
Toen besloot ik terug te gaan naar Quoratio waar ik intern als Consultant Financiën aan het werk ging en inmiddels de stap naar Manager Financiën heb gemaakt. We zijn nu met 3 mensen op de financiële administratie aan het werk. Dat is nog klein genoeg om je bezig te kunnen houden met alle processen die samenhangen met financiële administratie. Mijn verantwoordelijkheid ligt met name in de maandafsluiting en financiële rapportages. De overige tijd houd ik me bezig met de dagelijkse financiële administratie en procesoptimalisatie.

Ik geef de directie advies over de financiële rapportages.

Voortdurende verbeterslagen
Zo kijken we voortdurend welke processen nog verbeterd kunnen worden, wat we kunnen aanpassen om de maandafsluiting voor volgende maand te verbeteren. Ook kijk ik naar de zaken die we op maandbasis al kunnen doen om het niet uit te hoeven stellen tot de jaarafsluiting en informeer en adviseer ik de directie op basis van rapportages.