ING
Eva van Weel - IT trainee

Eva van Weel - IT trainee

"Ik heb vooral veel geleerd, heel veel mogen doen en zien en ik zit voorlopig lekker op mijn plek"

In oktober 2016 begon ik met mijn traineeship bij ING, wat betekent dat ik nu in mijn vierde en laatste jaar als trainee zit. En wat een jaren zijn het geweest! Ik had vooraf niet kunnen bedenken dat ik zoveel verschillende delen van de bank zou zien. Sowieso had ik al nooit gedacht dat ik trainee bij een bank zou worden. Voor mijn afstudeerscriptie voor de master Artificial Intelligence deed ik onderzoek met Parkinsonpatiënten. Ik speelde met het idee om voor mezelf te beginnen. Of zou ik toch gelukkiger worden bij een start-up, of meer leren bij een groter bedrijf? Na de kennismaking met ING was ik meteen om; dat laatste zou het worden.

Bij ING Labs (waar innovatie wordt geïnitieerd) was mijn eerste werkplek. In Madrid werkte ik vervolgens in een team van data scientists voor Retail Banking. Terug in Nederland heb ik eerst langere tijd bij Wholesale Banking gezeten, en inmiddels werk ik in een weer heel andere hoek: die van IT voor IT, bij information architecture. Elke switch betekent een totaal ander domein, ander jargon, andere data om mee te werken… Het is nooit saai. Nou past dat ook bij mijn karakter, ik vind gewoon altijd heel veel interessant. Op de middelbare school deed ik een dubbel bèta profiel, maar ook zes talen. Routine? Nee dank je, dat is niks voor mij. Ik moet afwisseling hebben en nieuwe dingen om me in vast te bijten.

Mijn tijd in Spanje was absoluut een hoogtepunt. Ik heb daar zo enorm genoten, voelde me er helemaal thuis. Het land en de mensen passen heel goed bij me, en ik wilde altijd al graag de taal leren. Sinds kort praat ik ook weer regelmatig Spaans, met de Spaanse trainee Pablo in ons team. Een ander hoogtepunt was dat mijn team de Innovation Bootcamp won, in mijn eerste jaar. Ik ben nog vanuit Spanje teruggevlogen voor de pitch. Ons idee, omtrent Banking of Things, is verder ontwikkeld door een deel van dat team en ze hebben een behoorlijke groei doorgemaakt. Ook twee andere topherinneringen hebben te maken met het presenteren voor een groot publiek. Tijdens INSPIRE voor jongerejaars trainees mocht ik presenteren in de eerste week. Dat is de ‘banking’ week waar normaal alleen het hogere management presenteert. Dat was een bijzondere ervaring. En mijn meest recente talk met Bianca op de Building Block Conference van ING in Boekarest was er ook een om nooit te vergeten.

Geen hoogtepunten zonder mindere momenten, natuurlijk waren die er ook. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat een project waaraan ik werkte gestopt werd. Ik heb trainees af zien vallen, mensen met wie ik vanaf het begin een leuke band had. En het feit dat mijn lichting IT trainees het CFA (chartered financial analyst) examen nog moest doen, was eerlijk gezegd een grote tegenvaller. Inmiddels is dit afgeschaft voor IT en een aantal andere tracks.

Maar ik heb vooral veel geleerd, heel veel mogen doen en zien en ik zit voorlopig lekker op mijn plek. Intussen heb ik ervaren dat het coachen en begeleiden van mensen me ook happy maakt. Mensen komen makkelijk naar me toe voor advies en ik vind het leuk om mee te denken en om te helpen richting geven. Daar wil ik absoluut meer mee doen in de toekomst. Zeker in combinatie met een technisch-inhoudelijke rol. Dus misschien ben ik Chapter Lead, over een paar jaar, wie weet. Als het maar uitdagend blijft!