CBS
Evelien Ebenau - Statistisch onderzoeker

Evelien Ebenau - Statistisch onderzoeker

'CBS-cijfers kunnen veel impact hebben’

‘Na mijn studie sociologie ben ik bij het Centrum voor Beleidsstatistiek van het CBS gaan werken. Daar ben ik bezig met een grote diversiteit aan statistisch onderzoek voor bijvoorbeeld ministeries en onderzoekinstituten. Er zijn steeds nieuwe onderzoeksvragen van gebruikers, waardoor we de data elke keer weer vanuit een andere invalshoek inzetten. Dat maakt het werk zo interessant.

Dynamisch en afwisselend
Tijdens mijn studie lag de focus op onderzoek en statistiek. Mijn stage liep ik bij het CBS. Na mijn afstuderen twee jaar geleden ging ik er aan de slag met statistisch onderzoek voor externe instanties. Mijn werk is heel dynamisch en afwisselend. Op dit moment onderzoek ik hoe de integratie van asielzoekers in Nederland verloopt. Daarnaast werk ik aan een project voor de gemeente Almere, waarbij ze op zoek zijn naar verschillende indicatoren - bijvoorbeeld werk, uitkeringen, jeugdzorg en schooluitval - om hun beleidsplan te monitoren. Kort daarvoor werkte ik nog aan onderzoek voor ministeries, waarbij ik onder andere de inzet van stagiaires na hun studie onderzocht. Het is iedere maand anders, ik weet op dit moment nog niet met welk onderwerp ik over vier maanden bezig zal zijn. Dat maakt het zo boeiend.

CBS-cijfers hebben impact
Ik ben geïnteresseerd in het functioneren van onze samenleving, dat ben ik altijd geweest. Het geeft voldoening dat ik zoveel kan onderzoeken met de data die het CBS in huis heeft. Daarnaast vind ik mijn werk waardevol: er wordt aan de hand van CBS-cijfers vaak beleid gemaakt. Die cijfers kunnen veel impact hebben. Niet alleen het inhoudelijke werk bij het CBS vind ik boeiend, ook de sfeer in mijn team is goed. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd door JongCBS, de personeelsvereniging voor nieuwe CBS’ers. Met mijn team neem ik vaak deel aan de sporttoernooien. Er is ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik vorig jaar een cursus timemanagement gedaan. Dit jaar ga ik een cursus Persoonlijk Effectief Leiderschap volgen. Daarnaast is er ruimte voor statistiek- en ICT-cursussen, zoals leren werken met het statistisch pakket R of tableau (tool voor het analyseren van data en voor datavisualisatie, red.).’