Shell
George - Technical Safety Engineer

George - Technical Safety Engineer

George schreef zich in voor het Shell Graduate Programme en werkt als Technical Safety Engineer in Rijswijk. Hij studeerde aan het Imperial College London en heeft een diploma Chemical Engineering MEng.


"Een steile maar positieve leercurve!"


Ik leer elke dag iets nieuws

Ik pas technische engineering toe in een snelle praktijkomgeving. Mijn beslissingen worden gebruikt in echte projecten die ik ontwikkeld zie worden waar ik bij sta. De leercurve in deze baan is steil, maar positief. Ik doe elke dag iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan en leer elke dag iets nieuws. Ik ben Technical Safety Engineer voor de grote projecten die Shell uitvoert. Ik zorg ervoor dat de nieuwe installaties die Shell bouwt ook in de toekomst veilig kunnen werken. Hiervoor ontwerp ik niet alleen dingen die te maken hebben met procesveiligheid, maar ook arbo-gerelateerde zaken zoals indelingen, rampenbestrijding en instructies voor operators. Ik besteed een paar uur per dag aan projectrapportage. Zo schrijf ik rapporten op basis van modelstudies of veiligheidsonderzoek, die het veiligheidskader voor het project vormen en het bedrijf zijn exploitatievergunning verschaft.

Combinatie van technische engineering en bedrijfskunde

Ik was op zoek naar een praktische rol waarin ik mijn technische achtergrond kon toepassen. Ik heb verschillende sectoren overwogen, maar de snelheid van de projecten in de olie- en gasindustrie beviel mij wel. Er is niets routinematigs aan mijn baan. Voortdurend nadenken en je eigen initiatief en creativiteit gebruiken maken het een interessante functie. Ongeveer de helft van mijn tijd besteed ik aan het ad hoc oplossen van problemen om ervoor te zorgen dat het project soepel en zonder vertraging verloopt. Ik reis naar de contractors op locatie en werk samen met mensen om relaties op te bouwen zodat ik de gewenste resultaten kan behalen. Ik vind het heerlijk dat mijn baan technische engineering combineert met bedrijfskunde, waardoor ik ook het grotere plaatje zie.

Grote nadruk op persoonlijke ontwikkeling

Er wordt veel nadruk gelegd op de persoonlijke ontwikkeling van zowel technische als niet-technische vaardigheden. Elke dag besteed ik ongeveer een uur aan het geven en ontvangen van feedback, lees ik rapporten en handleidingen, praat ik met mijn mentoren en wissel ik ideeën uit met andere graduates. Hier werken biedt enorme kansen voor de toekomst.

Wat me het meest verraste bij Shell is de mate van eigen verantwoordelijkheid die je krijgt en het vertrouwen dat in je gesteld wordt. Ik dacht dat Shell heel zakelijk en formeel zou zijn, maar de mensen zijn heel toegankelijk en kijken niet voortdurend over je schouder mee. Hierdoor kan ik me op mijn doelstellingen richten en er op mijn eigen manier aan werken.

Er is een actief Young Shell-netwerk in Den Haag en Rotterdam. Veel graduates zijn naar Nederland verhuisd om voor Shell te werken en zij beginnen tegelijkertijd. Shell is voorstander van een goed evenwicht tussen werk en privé, waardoor we elkaar vaak kunnen zien.

Als ik mijn baan in één woord moet omschrijven, zou dat "gevarieerd" zijn!