AkzoNobel - Paints & Coatings
Melvin Spalburg - Project Engineering Manager

Melvin Spalburg - Project Engineering Manager

AkzoNobel Industrial Chemicals was bezig met een mathematisch model voor wegenzoutopslag in Nederland. Ik was 23 en zat in het laatste jaar van mijn studie Technische Bedrijfskunde, richting Procestechniek. Mijn prof heeft toen bij AkzoNobel gevraagd of ik dat mocht doen als afstudeerproject. Zo kwam ik hier dus binnen, en ik had het meteen zo naar mijn zin dat ik na mijn afstuderen besloot te blijven.

In vier jaar naar Engineering & Innovatie

Ik kreeg een baan aangeboden bij Decorative Paints, in de verffabriek in Groot Ammers. Het eerste jaar was ik daar planner en coördinator van diverse kleine verbeterprojecten. Aansluitend heb ik drie jaar als Process & Improvement Manager steeds complexere projecten gedaan voor het efficiënter maken van fabrieken en bouwen van grote installaties. Zo hebben we met zo'n 30 à 40 operators een hele vulafdeling opnieuw opgebouwd en deels geautomatiseerd. Ik begeleidde het hele proces, van de brainstorm met de operators via het uitwerken van een investeringsvoorstel tot en met de implementatie. Samen hebben we de performance van de fabriek aanzienlijk kunnen verbeteren. Eind 2012 kreeg ik het aanbod om naar Engeland te gaan, naar de Engineering & Innovations Group in Slough, bij London. Hier ben ik nauw betrokken bij innovatieprojecten voor fabrieken over de hele wereld.

Wereldwijde verbeter- en nieuwbouwprojecten

Ongeveer 30% van de projecten komen voort uit verzoeken vanuit de fabrieken. Die komen met ideeën en vragen of wij kunnen helpen met de uitvoering of met technisch advies. De andere 70% zijn projecten die voortkomen uit autonome innovaties die wij zelf ontwikkelen, dan testen en uitrollen over alle vestigingen. Een deel van onze groep is daarnaast bezig met een gigantisch project: de bouw van de grootste en modernste verffabriek ter wereld, in het Noorden van Engeland. Daar gaan we in totaal 100 miljoen liter verf per jaar produceren met de allernieuwste, baanbrekende technologie. Het is echt superinteressant om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik zit hier in het zenuwcentrum van de procestechnologische kennis van Decorative Paint, in een heel diverse groep mensen uit verschillende delen van de wereld.

Vertrouwen geeft zelfvertrouwen

Als je bij AkzoNobel laat zien dat je ambitieus bent en dingen wilt aanpakken en verbeteren, dan krijg je ook de gelegenheid. Er is altijd wel iemand die zegt: "Laten we eens kijken of hij dat ook kan." Van mijn afstudeerstage tot hier in Slough... die enorme vooruitstrevendheid van AkzoNobel zie ik overal terug. Jonge mensen verleggen samen met ervaren medewerkers grenzen om het bedrijf beter te maken. Natuurlijk moet het wel resultaat opleveren, maar het is niet erg als er onderweg fouten worden gemaakt. Daar leren we van. En als mijn managers niet bang zijn dat ik fouten maak, waarom zou ik het dan wel zijn? Werken bij AkzoNobel is heel goed voor je zelfvertrouwen.

Londen en later...

Wonen in Londen is hartstikke spannend. Ik ben volop de stad aan het ontdekken. AkzoNobel heeft een speciaal bureau dat helpt bij het zoeken van een appartement en het afsluiten van verzekeringen en dergelijke. Zo kan ik al mijn energie concentreren op mijn werk. In de toekomst wil ik me graag verder ontwikkelen als projectmanager, zodat ik later wellicht meer een programmamanager kan worden. Meedenken over waar we met de business naar toe willen op technisch gebied en dan die ontwikkeling gaande houden over de hele wereld. Al heb ik ontdekt dat ik leiding geven ook ontzettend leuk vind, dus wellicht kan ik ook ooit als site manager een fabriek runnen. Maar goed, voorlopig kan ik hier in Slough nog voldoende leren.