TNO
Sandra Guns - Projectmanager

Sandra Guns - Projectmanager

Projectmanager Sandra Guns is gepromoveerd in de Bio-Farmacie. Haar meeste collega's zijn doorgewinterde natuurkundigen. Toch voelt ze zich als een vis in het water.

“Ik ben als projectmanager bij twee onderzoeken betrokken. In het eerste verkennen we de mogelijkheden van Ramanspectroscopie bij het diagnosticeren van huidkanker. Het tweede project is QuTech, een langdurig samenwerkingsverband met de TUDelft dat zich richt op kwantumtechnologie. Hiermee staan we aan de basis van de ontwikkeling van een kwantumcomputer, heel spannend. Het uitdagende van mijn vak is om een complex project goed op de rails te krijgen en vorm en richting te geven. Stakeholder management is hierbij van cruciaal belang.”

VREEMDE EEND
“Als farmaceut ben ik een vreemde eend in de bijt tussen alle natuurkundigen met wie ik samenwerk. Ik ben vakbekwaam en pik dingen snel op, maar ik kan natuurlijk niet op hun inhoudelijk niveau meedenken. Als farmaceut ken ik de medische wereld en dat is dan wel weer een voordeel voor mijn bijdrage aan het Ramanspectroscopie-project. Farmaceutische wetenschappen is in België een brede opleiding: wat ik er bijvoorbeeld heb geleerd over materiaalkunde, daar heb ik nog profijt van. Ik wist al snel dat ik niet de apothekerszorg in wilde, maar meer de onderzoekskant op. Dat zat er al vroeg in bij mij: als kind schroefde ik alles open, tot mijn Game Boy aan toe.”

HEMEL OP AARDE
“Ik ging er altijd min of meer van uit dat ik met mijn achtergrond in de medische wereld zou terechtkomen. Totdat ik tijdens mijn studie op een internationale conferentie TNO’ers leerde kennen, die met dezelfde analytische technieken als ik in mijn PhD in heel andere vakgebieden werkzaam waren. Zelfs voor defensie, dat had ik nooit voor mogelijk gehouden. Bij TNO werken leek me geweldig, maar ik dacht ook: die nemen natuurlijk nooit een apotheker aan. Niets was minder waar. Later vroeg een TNO’er of ik misschien interesse had in een baan bij TNO: ze waren op zoek naar iemand met mijn specialisatie. Zo heb ik mijn bestaande kennis kunnen toepassen in een heel ander vakgebied!”

TRAINEESHIP HEEFT ME VEEL GEBRACHT
“Bij TNO heb ik een ongewone weg bewandeld, die me veel heeft gebracht. Ik werkte al bijna twee jaar bij TNO toen ik het traineeship inging. Ik dacht altijd dat ik onderzoeker wilde worden, maar ik merkte dat een trekkersrol me ook goed lag. Het traineeship gaf me de mogelijkheid om te verkennen waar mijn hart lag: een project leiden of meer de inhoud ervan. Dat werd definitief duidelijk in de laatste periode van het traineeship, bij TNO Optica, en daar werk ik nu nog steeds.”

NIEUW JARGON
“Als projectmanager zorg ik voor verbinding van mensen en draag ik bij aan een omgeving waarin onze wetenschappers kunnen excelleren voor de klant en de maatschappij. Daar krijg ik energie van! Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst ook projecten in een heel ander vakgebied zou willen leiden. Want dat kan bij TNO. Telkens weer een nieuw jargon leren, dat blijft uitdagend.”