TNO
Tom Constandse - chemicus en bio-informaticus

Tom Constandse - chemicus en bio-informaticus

Na zijn studie koos chemicus en bio-informaticus Tom Constandse voor TNO, met name vanwege het TNO traineeship. Bij Bionanotechnology, zijn derde track, heeft hij zijn bestemming gevonden.

“Als we willen verklaren wat er om ons heen in de wereld gebeurt, dan zijn we geneigd om ernaar te kijken door de bril van één specifieke bètawetenschap. Als interdisciplinaire academicus denk ik dat we op een punt zijn beland dat dit niet genoeg is, zeker niet op moleculaire en dus nanometerschaal. Er moet een fundamentele verandering plaatsvinden in onze kijk op de wereld: een visie die niet meer uitgaat van een onderscheid tussen scheikunde, natuurkunde of biologie, maar waarbij moleculen worden bekeken in al hun facetten. Biologische uitdagingen kunnen dan ook opgelost worden met natuurkundige kennis. En dat geldt ook omgekeerd. De natuur heeft een geniale manier van dataopslag in de vorm van DNA. Daar kunnen informatici hun voordeel mee doen. Nano helpt bio, bio helpt nano.”

VOORAL TNO’S TRAINEESHIP TROK
“Toen ik moest beslissen wat ik na mijn studie Systeembiologie en bioinformatica zou gaan doen, stond TNO niet bij me op de radar. Mijn omgeving verwachtte dat ik voor mijn PhD zou gaan, maar ik dacht: ik ben jong en ik wil verder, niet alleen vakinhoudelijk. Ik overwoog een traineeship, maar waar? In 2014 mocht ik als ’best graduate’ naar een inhousedag van TNO. Daar heb ik TNO leren kennen. Ik heb voor TNO gekozen vanwege het traineeship. In dit programma krijg je veel ruimte voor zelfontwikkeling, inhoudelijk en persoonlijk. Daar kun je zelf sturing geven aan je loopbaan. Daarvoor zijn zo veel mogelijkheden. TNO is groot: alle state-of-the-art technologie die je gaaf vindt, hebben ze hier. Inmiddels ben ik bezig met mijn derde en laatste track van het traineeship: Bionanotechnology. Daar zit ik helemaal op mijn plek, ook in mijn rol als programma manager.”

STEEDS BETER
“Ik zet graag iets nieuws op. Uit chaos orde creëren, daar houd ik van. Dan is het belangrijk om een visie te hebben en om die scherp te krijgen: zo gaan we het doen. Als programmamanager maak je je collega’s enthousiast, toon je leiderschap en ondersteun je hen om er als team te komen. Als iedereen een rol heeft waarin hij het best tot zijn recht komt, dan kom je als team het verst. Ik merk dat ik er steeds beter in word. Als team werken we gezamenlijk aan één doel, en ook daarbuiten weten mensen wat onze visie is.”

BIONANOTECHNOLOGY IS EEN SNOEPWINKEL
“Na mijn traineeship wil ik graag verder werken aan Bionanotechnology vanuit de afdeling Nano-instrumentatie. Voor een biochemicus als ik is de techniek en kennis die ze hier hebben, echt een snoepwinkel. Ik wil eraan bijdragen om deze interdisciplinaire wetenschap nog groter te maken binnen TNO. Hier zetten we nu de eerste stappen in. We denken voornamelijk vanuit applicaties. Een droom is om hier ooit een eigen bedrijf in te beginnen. Daar gaat het vast nog eens van komen.”