ING
Wander van de Ven - Trainee Risk

Wander van de Ven - Trainee Risk

"Data science en muziek, mijn ideale combinatie"

De beleggingsclub van de universiteiten van Amsterdam wekte Wanders interesse voor de financiële wereld. Een ‘Quantitative Finance Tour’ naar Londen tijdens zijn studie wakkerde dit nog aan. Naast cijfers en data heeft hij nog een grote liefde: muziek. 26.000 fans op Spotify bevestigen zijn creatieve talent.

“Toen ik ontdekte hoe finance is verweven met alles wat er op de wereld gebeurt, wilde ik daar meer van weten. Die nieuwsgierigheid, gecombineerd met mijn studie Econometrie en mijn interesse voor data, maakten dat ik al snel uitkwam bij ING. Het spreekt me vooral aan dat ING heel vroeg is gestart met innovatie. Het eerste gesprek voelde meteen goed en gedurende de sollicitatierondes werd ik alleen maar enthousiaster. Ik kon volledig mezelf zijn en merkte aan alles dat dit een goede match ging worden. Die klik was wederzijds, gelukkig!”

“Voor mijn eerste opdracht, bij Market Risk, heb ik een user manual geschreven voor een nieuw model dat aangeeft wat de gevolgen zijn van een renteverandering op onze balans en winst- en verliesrekening. Dit was interessant maar ook individueel werk; in mijn volgende opdracht wilde ik daarom per se meedraaien in een team. Dat gebeurde: bij Risk & Capital Integration heb ik in een team met zeer ervaren collega’s onder meer het jaarlijkse, bankbrede Risk Assessment afgenomen. Een grote uitdaging waarbij ik veel verantwoordelijkheid kreeg.”

“Daarop volgde een geweldige tijd in Singapore. Mijn opdracht lag op het snijvlak van credit risk en de front office voor Wholesale Banking. Alles viel op zijn plaats: ik heb enorm veel kunnen leren, mede dankzij mijn manager die me overal bij betrok. Singapore is een fantastische plek. De sfeer, de mensen, het eten en het weer, alles is er heerlijk. Je kunt vanuit Singapore ook heel gemakkelijk reizen naar de omringende landen. Een weekendje Hongkong of Bali is hetzelfde als dat we hier een weekendje Brussel doen. Deze ervaring was onvergetelijk, ik vind het heel bijzonder dat dit kan bij ING.”

“Nu, terug in Nederland, ben ik net begonnen aan een opdracht bij Compliance. Dit is een niet-financiële opdracht, sinds kort verplicht voor alle Risk-trainees. Het wordt interessant omdat er in dit vakgebied nog veel kwantitatieve expertise opgebouwd kan worden. Ik werk als data scientist, mijn opdracht is een model te schrijven dat incorrecte beoordelingen over witwastransacties signaleert. Ik wilde heel graag in dit team werken, omdat het bestaat uit mensen met veel verstand van zaken. De komende zes maanden ga ik al die kennis opzuigen, maar ook mijn kennis gebruiken om het team te helpen.”

“Na het werk besteed ik het grootste deel van mijn tijd aan muziek. Niks zo leuk als op vrijdagavond optreden of de studio induiken voor het schrijven van nummers. De muziekwereld is zo anders dan de bankwereld, en juist de combinatie houdt me happy en in balans.”

Werken in tijden van corona


‘Normaal zou ik mailen, nu bel ik eerder’

Wander werkt momenteel net als de meeste ING-collega’s thuis. Met drie huisgenoten werkt hij aan de keukentafel.

“De keukentafel is onze flexplek. Ik werk daar zolang ik geen vertrouwelijke dingen hoef te doen, anders ga ik naar mijn kamer. Met mijn team bel en Skype ik, dat laatste is handig omdat je je scherm kunt delen. We werken wel vaker thuis, maar nu iedereen het doet is het toch anders. Op kantoor kan ik de hele dag bij mensen terecht als dat nodig is, nu verzamel ik mijn vragen en stel ik ze in één keer. Met mijn manager heb ik elke ochtend op een vast tijdstip contact om dingen af te stemmen.”

“Met collega’s bel ik nu, waar ik normaal zou mailen. Bellen is toch persoonlijker en je krijgt meteen reactie. In plaats van samen koffiedrinken of lunchen bel ik af en toe een traineegenootje, om te horen hoe het gaat. En we krijgen elke dag een mail van de CRO van ING met een update, iets inspirerends of een hart onder de riem.”

“Thuiswerken scheelt me dagelijks twee keer 40 minuten reistijd. Die tijd besteed ik vooral aan gitaar spelen en nieuwe melodieën schrijven. Als ik iets goeds heb, neem ik het op. Misschien kan ik het later gebruiken voor een nummer. Met mij persoonlijk gaat het goed, maar ik heb wel het gevoel dat deze crisis zaken voorgoed verandert. Ik las een mooie quote: ‘This is the break the world needed’.”