AkzoNobel - Paints & Coatings
Willeke Ensink - Plant Controller Rotterdam

Willeke Ensink - Plant Controller Rotterdam

Ik studeerde Economie in Rotterdam en deed de Master Financial Economics. Meteen na mijn afstuderen in 2012 kwam ik in dienst bij AkzoNobel. Eerder al maakte ik kennis met de organisatie via de AkzoNobel Masterclass, met bezoeken aan het hoofdkantoor in Amsterdam en een productievestiging in Sassenheim. Daarnaast had ik tijdens een recruitment-event met recruiters gesproken. Wat me aanspreekt, is het internationale karakter en de nuchtere cultuur. Het is ontzettend leuk om samen te werken met allerlei disciplines en mensen met diverse achtergronden.

Ik ben controller voor de fabriek die MetaalAlkylen maakt. Dit zijn producten die in kunststoffen verwerkt worden en uiteindelijk in een grote verscheidenheid aan consumentenproducten terechtkomen, zoals koffers, schoenzolen en medicijnen. De helft van de tijd zit ik op de productievestiging in Rotterdam. Ik heb een eigen flexplek naast de onderhoudsafdeling en onder de controlekamer. Het is voor mij als controller nuttig om te zien hoe processen werken en om met praktijkmensen te praten over hun werk en wat er leeft. De rest van de week zit ik bij het controlling team in Deventer.

Mijn studie sluit niet volledig aan bij mijn functie, dus veel learning on the job. Gelukkig helpt iedereen mij verder door over zijn werk te vertellen. Zo heb ik een dag meegekeken met de productieploegen. Het is voor mijn werk belangrijk om inzicht te hebben in wat zij precies doen. Ik let op de kosten. Er is een budget bepaald voor de fabriek en ik houd in de gaten of we daar niet uit lopen. Ik doe dit vooral door veel vragen te stellen. Waarom gebruiken we meer grondstoffen dan begroot, waarom lopen de salariskosten uit het budget? Is de receptuur aangepast, is er inefficiënt gewerkt? Hoe beter ik de processen begrijp, des te gerichter ik vragen kan stellen.

Bijvoorbeeld, iemand van de onderhoudsafdeling schrijft een voorstel. Ik kijk mee, probeer te achterhalen waar de kosten op gebaseerd zijn en of de investering überhaupt nodig is. Lijkt het inderdaad een verstandige investering, dan breng ik het verder de lijn in.

Op grotere locaties heb je een controlling afdeling waar iedereen samen werkt. Omdat wij een hele kleine locatie zijn doe ik in mijn eentje de controlling voor de hele site. Al kan ik natuurlijk altijd terugvallen op de collega's in Deventer. Als lid van het Plant Management Team van de fabriek denk ik verder al mee op een breder, meer strategisch terrein. Zo'n relatief zware rol is voor een starter behoorlijk spannend. Dat wil zeggen: een beetje eng, maar vooral uitdagend.

Mijn manager heeft bewust gekozen voor iemand met een frisse blik. Mijn rol is eigenlijk steeds vragen: "Waarom doen we dit eigenlijk zo?" Soms weten de mensen dat niet precies en kijken we samen of er ook betere manieren zijn. Al verwacht ik niet dat er grote veranderingen nodig zijn. Vóór mij zat er ook al een hele competente controller. Maar het is altijd goed om te blijven nadenken over verbetering.

Het is verrassend om te ontdekken hoe hoog het niveau is waarop je meedraait als starter. Direct bij mijn aantreden mocht ik al de jaarlijkse budgetmeeting bijwonen. Daar sta je dan tussen de financiële topmensen, met veel ervaring hoog in de organisatie. Tijdens het etentje na afloop blijkt iedereen oprecht geïnteresseerd in jouw verhaal. Dat is mijn ervaring: van operator tot corporate controller, bij AkzoNobel vindt iedereen het leuk kennis met je te delen.