6 apr 2018

Je hoort het steeds vaker, buitenlandervaring is een pré op je cv. Je wordt sneller uitgenodigd voor een gesprek, hebt kans op een hoger salaris en je kunt er je voordeel mee doen tijdens het solliciteren zelf. Maar waarom is buitenlandervaring zo belangrijk? En hoe gebruik dit in je sollicitatieprocedure?

Je hoort het steeds vaker, buitenlandervaring is een pré op je cv. Je wordt sneller uitgenodigd voor een gesprek, hebt kans op een hoger salaris en je kunt er je voordeel mee doen tijdens het solliciteren zelf. Maar waarom is buitenlandervaring zo belangrijk? En hoe gebruik dit in je sollicitatieprocedure? 

Nieuwe omgeving


Als je een periode in het buitenland hebt gewerkt of gestudeerd, laat je zien dat je je kunt redden in een nieuwe omgeving. Dit is een belangrijke eigenschap bij veel startersrollen, waar je vaak in een nieuwe omgeving terecht komt. Als je voor een langere periode naar het buitenland bent geweest, laat je zien dat je je kunt aanpassen in nieuwe situaties. Ook laat je zien dat je niet schrikt van een avontuur. Vooral als je bij een internationaal bedrijf gaat werken, kan buitenlandervaring een groot voordeel spelen bij jouw sollicitatie. Je weet immers wat af van andere culturen en schrikt niet als je in een onbekend land uit het vliegtuig stapt. 

Zelfstandigheid
Voor een periode in het buitenland moet je zelf veel dingen regelen. Denk maar aan accommodatie, de reis, alles omtrent de eventuele stage/studie/werk die je daar gaat doen. Als je naar het buitenland gaat, moet je ook een manier vinden om sociale contacten te zoeken. Word je lid van een (sport)vereniging? Hoop je mensen op je stage/studie/werk te ontmoeten? Doe je mee met introductieperiodes? Dit moet je allemaal zelfstandig ervaren en hierdoor ontwikkel je jezelf ook op sociaal vlak. Interculturele competenties Tijdens een periode in het buitenland ontwikkel je interculturele competenties. Je leert niet alleen een nieuwe taal, maar je komt er ook achter dat in andere culturen anders gecommuniceerd en geleefd wordt. Vaak leer je ook een ander soort arbeidsethos kennen. Het is bijvoorbeeld in Nederland meer dan normaal om op tijd te komen, terwijl je in sommige landen gerust minstens een uur op je afspraak zit te wachten. 

Op je cv
Er zijn verschillende manieren om je buitenlandervaring op je cv te zetten. Als je werkervaring hebt opgedaan of stage hebt gelopen in een ander land, kun je de locatie vermelden. Bij een minor in het buitenland, kun je deze onder de betreffende bachelor of master zetten. Als buitenlandervaring echt een belangrijk aspect is bij een functie, kun je een apart kopje maken met ‘buitenlandervaring’. Zorg hiervoor dat je gebruik maakt van de STAR-methode. Als je een langere periode heb gereisd kun je dit ook opnemen op je cv. Bij dit soort reizen heb je in de meeste gevallen ook vaardigheden opgedaan. Je kunt dit vermelden onder het kopje ‘buitenlandervaring’ of ‘hobby’s en interesses’. In je motivatiebrief Je motivatiebrief is de perfecte plek om de vaardigheden die je tijdens een periode in het buitenland hebt opgedaan, toe te lichten. Je wekt zeker de interesse van het bedrijf door jouw buitenland ervaring in je motivatiebrief te vermelden!