Categorieën: Solliciteren Carrière
21 aug 2020

Je LinkedIn profiel is een afspiegeling van je cv: jouw visitekaartje. Wist je ook dat je met een goed LinkedIn profiel sneller gevonden wordt in LinkedIn (en in Google!)? Zorg dus voor een optimaal LinkedIn profiel door de volgende tips toe te passen. (spoiler: gebruik deze tips ook voor een optimaal cv)

1. Pas je persoonlijke URL aan

Op het moment dat jij jouw LinkedIn profiel net hebt aangemaakt bestaat jouw persoonlijke URL uit cijfers en letters, niet echt heel zakelijk. Deze code kun je wijzigen op je profielpagina. Aan de rechterzijde van je profiel vind je het blokje “openbare profiel en URL bewerken”; hier kun je de URL wijzigen naar je eigen naam. Waardoor je ook op Google makkelijker te vinden bent met je LinkedIn profiel. Nu ben je goed vindbaar en kun je jouw profiel gemakkelijk delen met anderen. 

2. Maak een professionele profielfoto (op een carrière-evenement)

Net als op je cv raden wij aan om een foto op je LinkedIn profiel toe te voegen. Zorg voor een professionele foto, dus geen vakantiefoto of een foto waarvan je jezelf hebt afgesneden. Op carrière-evenementen vind je vaak een LinkedIn fotograaf. Maak hier gebruik van om hier je LinkedIn foto te laten maken. 

3. Gebruik woorden waarop je gevonden wilt worden door een recruiter in je functietitel

Recruiters vinden jou op je functietitel: de zin die onder je naam verschijnt. Linkedin zet hier automatisch je huidige bijbaantje of studie neer, maar je kunt deze ook aanpassen. Bedenk dus waar je op gevonden wilt worden en gebruik deze woorden in je functietitel. Denk aan kernwoorden die je (toekomstige) functie of baan omschrijven. Bijvoorbeeld: Online marketeer | Social media | Content | Online marketing.

4. Schrijf een doelgerichte samenvatting

LinkedIn heeft ruimte gemaakt voor een profielschets, net zoals op je cv. Zie het als een eerste kennismaking met iemand. Bedenk dus een doel voor je profielschets en wat je wilt uitstralen. Gebruik je deze ruimte om te laten zien dat je op zoek bent naar een nieuwe baan? Is het je visitekaartje? Of wil je laten zien dat je open staat voor waardevolle connecties?

Heb je moeite met het schrijven van een juiste samenvatting? Bedenk een antwoord op de volgende vragen:
- Wie ben ik?
- Wat kan ik?
- Wat wil ik?
En probeer hier in de samenvatting een antwoord op te geven. Houd je samenvatting (zowel op LinkedIn als op je cv) zo concreet mogelijk en gebruik ook hier de juiste woorden waarop je gevonden wilt woorden.

5. Vermeld al je werkgevers en gevolgde opleidingen

Het is best even een klus om je hele LinkedIn profiel zo compleet mogelijk in te vullen, maar daarna hoef je er niet veel meer aan te veranderen, alleen af en toe aan te vullen. Op LinkedIn hoef je je, zoals bij een cv gelukkig niet aan maximaal 2 pagina regel te houden. Vermeld dus al je werkervaring (ook al lijkt dit voor nu niet relevant). Een competentie voor een bepaalde functie kan waardevol zijn voor je toekomstige werkgever. Zeker als student of starter.

6. Schrijf concrete functiebeschrijvingen

LinkedIn is meer dan een online cv. Houd het kort en bondig door middel van bullets zodat het overzichtelijk blijft. Maar schrijf wel zo compleet mogelijk en houd de woorden waar jij op gevonden wilt worden in gedachten bij het schrijven van je LinkedIn teksten.

7. Bouw een relevant netwerk op

Wist je dat je in zes connecties verbonden bent met iedereen op aarde?

Dit is een theorie die stelt dat iedereen op aarde, door een netwerk van zes tussenstappen of vijf tussenpersonen, met elkaar verbonden is (Six degrees of seperation). Zorg dus voor een groot en relevant netwerk. Wie weet ben je maar twee stappen verwijderd van de manager van je droombaan. Voeg dus waardevolle connecties toe. LinkedIn werkt anders dan een netwerk als Facebook of Instagram. Zo is het heel normaal iemand te vragen om te ‘linken’ op het moment dat je een sollicitatiegesprek met iemand hebt gehad of wanneer je een interessante lezing hebt gevolgd. Wees dus vooral niet bang om na een inhousedag of carrière-event een recruiter toe te voegen op LinkedIn. Zo bouw je uiteindelijk een groot netwerk op.

8. Word lid van relevante groepen

Op LinkedIn kun je ook bedrijven en thema’s volgen. Hierdoor krijg je updates op je profiel en blijf je op de hoogte van alle trends rondom jouw branche/interesses. Je weet ook wanneer bedrijven vacatures hebben openstaan. Om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek kun je de LinkedIn pagina van het bedrijf bekijken, vaak staan hier alle recente ontwikkelingen op. Zo ben jij meteen op de hoogte en maak je een goede indruk tijdens het gesprek.

Kijk een half uurtje voordat je een sollicitatiegesprek hebt op het LinkedIn profiel van de recruiter, dit laat zien dat je interesse hebt

9. Vraag om referenties en aanbevelingen

Voor LinkedIn is het belangrijk dat je LinkedIn profiel 100% ingevuld is. Volledige LinkedIn profielen krijgen voorrang in zoekopdrachten. Om je LinkedIn profiel volledig ingevuld te krijgen, heb je minimaal 3 aanbevelingen nodig. Je kunt deze aanbevelingen alleen krijgen of geven aan eerstegraads contacten. Vraag dus om aanbevelingen van deze personen. Bijvoorbeeld je stagebegeleider, collega’s of scriptiebegeleider. Naast zichtbaarheid,  krijgen recruiters zo meer vertrouwen in wat jouw competenties zijn.