Categorieën: Solliciteren Carrière
12 nov 2018

Van je foto op je cv tot hoe je eruitziet tijdens een sollicitatiegesprek: je eerste indruk is key in elke stap van de sollicitatieprocedure. Besteed hier dus aandacht aan! Maar welke outfit kies je precies om een goede indruk achter te laten?

Leer het bedrijf eerst kennen
Niet elke werkgever verwacht dat je in een nette jurk of een pak naar het sollicitatiegesprek komt. Daarom is het belangrijk om je eerst te verdiepen in het bedrijf. Zo kan je via het Instagram-account van het bedrijf even checken wat werknemers aan hebben. Daarnaast kan je op LinkedIn medewerkers met vergelijkbare functies opzoeken en kijken wat zij dragen op hun profielfoto. 

Beter overdressed dan underdressed
Het is altijd beter om overdressed aan te komen dan underdressed. Hiermee laat je zien dat je jezelf goed wilt presenteren en dat je je best wilt doen voor de functie. Kom je niet passend gekleed, dan laat je een minder gemotiveerde indruk achter en voel je je het hele gesprek onzeker. 

Houd hier altijd rekening mee
Of je nu wordt verwacht in pak of in een casual outfit: de volgende punten zijn altíjd belangrijk.

  • Draag schone, gestreken en onbeschadigde kleding;
  • Draag schone, gepoetste schoenen;
  • Doe een lekker geurtje op, verzorg je haar en maak je nagels schoon.

Tot slot: bepaal of jij past bij het bedrijf
Waarschijnlijk draag jij geen pak of keurige jurk naar je studie. Maar als je gaat werken, verwacht het bedrijf wel dat je je kledingkeuze aanpast aan de bedrijfscultuur. Merk je tijdens het gesprek dat je je oncomfortabel voelt in de kleding, dan kun je beter zoeken naar een ander bedrijf. Bij start-ups kun je je bijvoorbeeld vaak informeler kleden dan in de bankensector.