Categorieën: Stages Carrière Solliciteren
4 dec 2018

Het opdoen van praktijkervaring is voor jouw cv zeer relevant. Dat kan bijvoorbeeld door stage te lopen. Soms is een stage verplicht tijdens je studie en soms is er ruimte voor in het curriculum. Een ding is zeker: je doet praktijkervaring op. Zeker als je bij het juiste bedrijf meer doet dan alleen maar koffie halen.

Werkgevers zoeken starters met praktijkervaring 
Het doel van een stage is dat je praktijkervaring opdoet. Zo breng je de theoretische kennis van je studie in de praktijk. Praktijkervaring is belangrijk omdat werkgevers steeds vaker starters zoeken met werkervaring. Door ervaring bij een bedrijf op te doen, leer je ook waar je goed in bent en wat voor type bedrijf bij jou past. 

Het juiste stagebedrijf kiezen is net zo belangrijk als de inhoud van de stage. Laat je een positieve indruk achter, is er ook een grotere kans dat je mag blijven. Zo heb jij direct een baan als je bent afgestudeerd. 

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek
Bepaal voor jezelf naar wat voor stage je op zoek bent. Kies je voor een onderzoekstage, een meeloopstage, een afstudeerstage, of een kortere zomerstage? Zie de sollicitatiegesprekken voor je stage als proef voor het solliciteren naar een baan later. Leer van de vragen die je in eerste instantie lastig te beantwoorden vond en noteer ze. Zo kun jij je daar een volgende keer op voorbereiden. 

Wist je dat recruiters een goede stagiair vinden net zo serieus nemen als het vinden van andere collega’s? Als student kan jij juist innovatieve oplossingen aandragen en je bekijkt het bedrijf door een totaal andere blik. 

Bereid je daarom goed voor op het sollicitatiegesprek. Je kunt de volgende vragen bijvoorbeeld voor jezelf beantwoorden zodat je houvast hebt tijdens het gesprek:

  • Pitch jezelf in dertig seconden.
  • Noem een aantal van jouw sterke punten met voorbeelden waaruit dat blijkt.
  • Wat als we je vrienden nu zouden bellen, wat vinden ze dan jouw verbeterpunt?
  • Benoem uitgesproken elementen van je cv via de STAR-methode

Grijp je kans tijdens een zomerstage
Als hbo-student heb je vaak geen andere keus dan om in september of in februari te beginnen met je stage. Bedrijven spelen hierop in en het kan dus een goed moment zijn om als wo-student een stageplaats te zoeken. Het aanbod is in die periode veel groter dan in de rest van het jaar, maar bedenk wel dat ook de concurrentie groter is. 

In augustus krijgt een aantal bedrijven stress omdat ze hun stagiaire nog niet gevonden hebben. Blijf daarom ook in de zomervakantie kijken wat het aanbod is. Vaak zie je in deze periode nog veel onvervulde stages voorbijkomen. 

Handig om in de gaten te houden is een zomerstage. Bedrijven missen in die periode vaak werknemers omdat ze op vakantie zijn. Ze zoeken dan een werkstudent om de drukte op te vangen. Vaak promoten bedrijven dit niet. Benader dus de voor jou interessante bedrijven. Laat je vooral niet afschrikken; het spreekt voor jou dat jij initiatief neemt! 

Bekijk hier welke stages nu openstaan.

Gerelateerde blogs