Categorieën: Carrière Solliciteren
16 jan 2019

Hoe vind ik de ideale werkgever? De ideale werkgever is voor jou het bedrijf waar de bedrijfscultuur het beste aansluit op jouw ambities, kwaliteiten en interesses. Hoe je de werkgever vindt die het beste bij jou past lees je hieronder.

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik 
Tijdens het zoeken naar jouw ideale werkgever is het belangrijk om eerst naar jezelf te kijken. Het is goed om te weten welke momenten jou tot nu toe hebben gevormd tot wie jij bent, zowel de positieve als de negatieve momenten. Schrijf hierna van jezelf jouw positieve en negatieve competenties op. Dit zal je helpen een duidelijkere keuze te maken over welke kernfactoren binnen een bedrijfscultuur bij jou als persoon aansluiten. Wil je hulp met het formuleren van wie je bent, wat je kan en wat je wilt? Maak de zelfanalyse test op Qompas.

Bedrijfscultuur
Het vinden van de juiste werkgever gaat om gevoel. De keuze is groot, waar begin je nu met oriënteren? Je kan starten met het kijken naar de bedrijfscultuur van een bedrijf. Binnen bedrijfsculturen zijn verschillende kernfactoren die je kan linken aan wie jij bent en waarmee jij de beste werkgever kan vinden. Op welke kernfactoren kan je onder andere letten bij het zoeken naar jouw werkgever?

Sfeer binnen een bedrijf
Sfeer is voor veel werkzoekende een belangrijk punt bij het kiezen van een werkgever. Om te voorkomen dat de sfeer van een bedrijf niet bij jou past kan je kijken naar de volgende kernfactoren:

 • Traditioneel of jong bedrijf;
 • Teamverband of individueel werken;
 • Casual of formele dresscode;
 • Eigen kamer of kantoortuin;
 • Platte organisatie of hiërarchisch.

Jouw eigen ambitie
Een punt waarop je bedrijven kan beoordelen zijn de doorgroeimogelijkheden en de hoeveelheid eigen verantwoordelijkheid die je gaat krijgen. Hierbij is jouw eigen ambitie ook een belangrijk onderdeel. Bij bedrijven met een beloningsstructuur kan je bijvoorbeeld meer verdienen als je goed presteert, maar je wordt ook sneller afgerekend op jouw prestaties. De volgende punten zijn belangrijk om te kijken of jouw ambitie past binnen de mogelijkheden in het bedrijf:

 • Extern gericht of intern gericht;
 • Overwerken of reguliere werktijden;
 • Vast salaris of prestatie gebonden;
 • Eigen projecten of strak takenpakket;
 • Trainingsprogramma of learning on the job;
 • Familiebedrijf of beursgenoteerd;

Jouw ideale werkgever
Als je antwoord geeft op bovenstaande onderwerpen, kun je deze naast je eigen kwaliteiten en ambitie leggen. Hierdoor kan je bepalen of een bedrijf een voor jouw geschikte werkgever is. Informatie over cultuur van bedrijven is te vinden op het nieuws, LinkedIn, bedrijfswebsite ’s, maar de sfeer proef je pas echt op inhousedagen. 
Als je het moeilijk vind om op het internet terug te vinden hoe een bedrijfscultuur in elkaar zit. Kijk dan op de Bedrijfspagina de cultuuroverzichten van al onze partners vinden. Zoals Shell, PostNL, Heineken of ARAG.