Afgelopen jaren ben je hard bezig geweest met het opdoen van kennis zodat jij op je droombaan kan solliciteren. Nu ben je afgestudeerd of op zoek naar dé stage die jou in de kijker gaat spelen, maar de vraag is: hoe overtuig je de recruiter dat jij dé beste bent voor de functie?

Lees de omschrijving van de vacature goed door
We horen tijdens sollicitatietrainingen vaak terug dat studenten keywords uit de vacaturetekst niet gebruiken omdat ze dit afgezaagd vinden. In de vacaturetekst geven recruiters echter op een duidelijke manier aan naar wie ze op zoek zijn. Het is daarom zonde om niets met deze informatie te doen! 

Hoe voorkom je dan dat je afgezaagd overkomt?
Het is belangrijk om niet alleen de key elementen uit de vacature over te nemen, maar de recruiter jouw persoonlijke ervaringen met die key elementen duidelijk te maken. Juist die persoonlijke ervaringen maken jou uniek en anders dan een andere sollicitant. Je kan voor het verwoorden van je ervaringen de STAR methode gebruiken. 

De foto zorgt dat je wordt onthouden
Er is veel discussie over wel of geen foto op je cv. Wij raden altijd aan om wel een foto toe te voegen voor een sollicitatie op de Nederlandse markt. Op het moment dat de recruiter namelijk een foto aan je cv-gegevens kan koppelen wordt dit beter onthouden. Het blijft altijd je eigen keuze om een foto op je cv te zetten, maar in deze tijd is het beter om je eigen eerste indruk uit te kiezen, recruiters kunnen je foto ook op LinkedIn vinden. 

Overzichtelijk cv
Recruiters zien soms honderden cv’s per dag. Het is daarom belangrijk om een overzichtelijk cv aan te leveren. Dit betekent soms dat het wellicht wat minder creatief is vormgegeven, maar uiteindelijk kan je beter tijd besteden aan het goed verwoorden van jouw ervaringen en het overzichtelijk maken dan veel tijd te besteden aan het uiterlijk van je cv. 

Bel van tevoren 
Als je meer wil opvallen is het altijd goed om van tevoren de recruiter van het bedrijf te bellen. Hierdoor heb je de mogelijkheid te vragen wat echt de relevante punten zijn die ze terug willen zien in jouw cv. Daarnaast heeft de recruiter op deze manier jouw naam al een keer gehoord waardoor er bij jouw cv eerder een belletje zal gaan rinkelen dan bij een andere kandidaat.