Categorieën: Solliciteren Carrière
15 mei 2019

Je bent op zoek naar die eerste baan en hebt de perfecte vacature gevonden! Soms zijn de profiel eisen echter zwaar. Als je solliciteert op een functie terwijl je weinig tot geen passende werkervaring hebt, moet je extra overtuigend zijn. Met onderstaande tips beschrijven we hoe je zo’n sollicitatie aanpakt.

Bepaal of het haalbaar is
Denk altijd eerst na over de haalbaarheid. Het voorbereiden van een sollicitatie is niet binnen 5 minuten gebeurd en als er weinig perspectief is dan is het zonde van je tijd. Toch betekent het niet altijd dat er helemaal geen kans is als je niet alle gevraagde werkervaring hebt. Zeker in de huidige arbeidsmarkt is het goed om er vol voor te gaan als de vacature je aanspreekt.

Bij sommige vacatures is het duidelijker dat bepaalde eisen vereist zijn. Wanneer een vacature bij een multinational om 10 jaar werkervaring als leidinggevende vraagt, dan is de kans groot dat dit een harde eis is en voor jou als starter geen optie.

TIP! Als de leidinggevende functie je aanspreekt kan je wel kijken naar de werkervaringsroute van de huidige werknemer. Wellicht is er een startersfunctie die net zo goed bij jou past van waaruit je uiteindelijk door kan groeien naar de functie waarin meer werkervaring wordt gevraagd als de functie waar heel veel ervaring wordt gevraagd.

Motiveer je passie voor de vacature
Tijdens je sollicitatie zal het de recruiters natuurlijk opvallen dat ze niet alle vakjes bij jou kunnen afvinken. Je zult het bedrijf moeten overtuigen waarom ze jou toch moeten uitnodigen voor een eerste gesprek.

Dit doe je door een duidelijke motivatiebrief te schrijven. Geef duidelijk jouw toegevoegde waarde weer die de werkgever mogelijk mist als ze jou niet voor de functie aannemen. Daarnaast kan je er voor zorgen aan de hand van voorbeelden dat de rest van de eisen wel gewoon in huis hebt.

Wanneer de werkervaring ontbreekt, moet je beargumenteren dat jij desondanks de perfecte kandidaat bent. Verberg je gebrek aan werkervaring niet, maar compenseer dit met relevante kennis, competenties of ervaring op andere gebieden. Dat is lastig, maar zeker niet onmogelijk.

Het gesprek
Je mag op gesprek komen! Dit betekent dat de recruiters openstaan voor een kandidaat met minder dan de gevraagde werkervaring. Als dit niet zo was, zouden ze zowel jouw tijd als hun eigen tijd niet verspillen aan een gesprek.

Wees er van bewust dat je tijdens het gesprek ook weer extra overtuigend overkomt en beargumenteer dat jij desondanks de beste kandidaat voor de functie bent. Probeer een manier te vinden om jouw vaardigheden te koppelen aan de werkzaamheden die horen bij de vacature. Haal kennis en ervaringen uit het verleden naar boven en plaats ze in de context van de vacature. Competenties ontwikkel je niet alleen tijdens werk gerelateerde situaties, maar bijvoorbeeld ook door te reizen, een conflict op te lossen of door nevenactiviteiten.

Connectie met je werkgever
Je hebt waarschijnlijk bepaalde redenen waarom je alsnog voor een functie solliciteert, bijvoorbeeld dat het een bedrijf is waarvoor je echt graag wil werken en waarom je dit wil. Vergeet dit ook niet te benoemen. Uit onderzoek is gebleken dat een werkgever die met plezier naar zijn werk gaat, gemotiveerder is en daardoor productiever. Een win-win situatie. Een sollicitatiegesprek hoeft niet heel formeel te zijn en het is zonde om niet jouw passie en enthousiasme uit te stralen tijdens je gesprek. Je gaat zien dat het aanstekelijk werkt.