Categorieën: Traineeships Solliciteren
15 okt 2017

Een traineeship bereidt talentvolle starters voor op een functie als topmanager of topspecialist. Tijdens dit traject worden werk, opleiding en persoonlijke begeleiding gecombineerd. Natuurlijk moet je eerst weten wat voor traineeship je zoekt en op welke verschillen je moet letten.

Wat is een traineeship?

Een traineeship bereidt talentvolle hoogopgeleide starters voor op een functie als topmanager of topspecialist. De organisatie biedt een gestructureerd traject aan waarin werk, opleiding en persoonlijke begeleiding gecombineerd worden. Vaak rouleert een trainee over verschillende afdelingen zodat de trainee de organisatie snel leert kennen. De lengte van een traineeship varieert van een minimum van een paar maanden tot maximaal zo'n drie jaar.

Management traineeships versus specialist traineeships

Natuurlijk moet je eerst bedenken wat voor traineeship je zoekt. Zoek je een management traineeship of een specialist traineeship? Tijdens een management traineeship wordt een starter klaargestoomd voor een stevige management positie. Als specialist trainee wordt je als trainee juist opgeleid binnen een speciaal vakgebied. Zorg dat je goed weet wat alles inhoudt voordat je solliciteert. In het traineeships dossier van Qompas vind je meer over de verschillen in traineeships.

Kies wel bewust!

Over de afgelopen decennia heeft het begrip traineeship veel aan waarde moeten inboeten. Waar het vroeger zeer serieuze programma's betrof met veel opleidings- en doorgroeimogelijkheden, zijn deze mogelijkheden nu lang niet altijd meer gewaarborgd. Traineeships zijn een modeterm geworden binnen de werving van starters. Het is daarom ook belangrijk om tijdens het sollicitatieproces kritisch te blijven en voor jezelf te bedenken of het programma aan jouw verwachtingen zal voldoen. Op Qompas CarrièreStart vind je een overzicht van alle traineeships.

De 5 belangrijkste verschillen

Om kritisch te zijn, is het van belang om te weten welke verschillen er zijn tussen traineeships. Het is van belang erachter te komen wat voor jou werkt en op welke verschillen je moet letten! De belangrijkste verschillen in traineeships zijn:

  1. Duur van het traineeship
  2. Aantal, duur en diversiteit van de traineeopdrachten
  3. Aantal cursusdagen en persoonlijke begeleiding (van manager/coach)
  4. Uitstroommogelijkheden na het traineeship
  5. Salaris(groei)

Probeer daarom altijd tijdens het eerste gesprek achter deze aspecten te komen. Zo kom je erachter of het een goed traineeship is! 

Kijk voor een overzicht van alle traineeships op Qompas CarrièreStart.