Categorieën: Solliciteren Carrière
7 sep 2017

Als je uitgenodigd bent voor een eerste gesprek is dit meestal oriënterend van aard om te kijken of er een ‘klik’ is. Het is daarom belangrijk dat je het gesprek goed voorbereidt. There’s no second chance to make a first impression. Qompas heeft 5 tips op een rij gezet zodat jij met een goed gevoel je sollicitatiegesprek ingaat.

1. There’s no second chance to make a first impression

De eerste indruk is snel gemaakt. Zodra jij binnenkomt, vormt een recruiter direct een beeld van je. De selectie is al begonnen vanaf het moment dat er gevraagd wordt of je het kantoor gemakkelijk hebt kunnen vinden. Blijf vooral je zelf, maar blijf ook beleefd. 

2. Beperk je zenuwen

Als je het erg spannend vindt en last hebt van zenuwen, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Om de spanning te verminderen, is het verstandig om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Je zou bijvoorbeeld alle mogelijke vragen op een rij kunnen zetten en daar alvast antwoord op geven. Als je zenuwachtig blijft, kun je dit altijd benoemen. De recruiter kan de vraagstelling dan iets aanpassen. 

3. Jezelf introduceren

Meestal begint een sollicitatiegesprek met het verzoek om kort iets over jezelf te vertellen. Hiervoor kun je je eigen cv als leidraad gebruiken om over de meest relevante ervaringen kort iets te vertellen. 

4. Controle over het gesprek

Als je bepaalde gegevens of capaciteiten extra wilt benadrukken, probeer dan hiermee dan zelf in het gesprek mee te komen. Maak een bruggetje naar concrete voorbeelden. Op deze manier neem je subtiel de leiding van het gesprek over. De meeste recruiters, zeker de meer ervaren, zullen hier geen bewaar tegen hebben. 

5. Lees je in in de STAR-methode

Vaak krijg je tijdens het gesprek een aantal vragen die gebaseerd zijn op de STAR-methode. Deze methode wordt gebruikt om erachter te komen of een kandidaat bepaalde competenties heeft. Probeer daarom een paar competenties voor te bereiden met de STAR-methode. Lees hier meer over de STAR methode.