Categorieën: Solliciteren Carrière
13 mei 2015

Naast standaardvragen die in veel gesprekken voorkomen, stellen werkgevers soms vragen waarbij het doel niet direct duidelijk is. Ze brengen je even van je stuk met een onverwachte vraag die voor jouw gevoel niets met de organisatie of functie te maken heeft. Hoe ga je hiermee om? En kun je je hier wel op voorbereiden? Hier vind je enkele tips en suggesties.

Competentievragen
'Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?' en 'hoeveel vliegtuigen zijn er in de wereld?'. Hoe antwoord je eigenlijk op dit soort vragen? Belangrijk om te weten is dat met dit type vragen je analytisch vermogen of creativiteit wordt getest. Het gaat niet zo zeer om het uiteindelijke antwoord, maar vooral om jouw redenering. Hoe kom jij tot een antwoord? Het gaat dus eigenlijk om het oplossen van een mini-case. 

Uitdagingsvragen
Soms probeert een recruiter je te testen. Je wordt uitgedaagd door opmerkingen als 'kun je deze baan wel aan?', 'het is wel hard werken hoor' of 'een andere branche ligt je toch veel beter?'. 

Probeer dit negatieve frame te negeren en leg uit dat je er niet te licht over denkt. Je hebt er goed over nagedacht en besloten echt in deze richting verder te willen. 

Nepfeiten
Soms probeert de interviewer je te testen door zelf onjuiste feiten te presenteren. Hij beweert bijvoorbeeld dat het bedrijf 500 werknemers heeft, terwijl het er 25 zijn. Zo test hij of je wel goed bent voorbereid en of je tegen hem in durft te gaan. 

De beste reactie is je verbazing uiten en benadrukken dat je in de veronderstelling was dat het bedrijf veel kleiner was. Je kunt gerust toelichten dat je in jouw voorbereiding andere informatie hebt gevonden. 

Verrassingsvragen
Recruiters stellen soms een overwachte vraag tussendoor. 'Welk boek ben je momenteel aan het lezen' of 'wat heb je het afgelopen weekend gedaan?'. Dit kunnen verrassingsvragen zijn, bedoeld om je even uit je comfortzone te halen. . 

Persoonlijke vragen
Andere verrassende vragen, bijvoorbeeld over activiteiten in je vrije tijd, worden gesteld om het gesprek luchtig te houden. Ze zijn bedoeld om een beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid. 

Soms liggen persoonlijke vragen op de grens van het toelaatbare, bijvoorbeeld als het gaat om je opvoeding, of het gezin waarin je bent opgegroeid. Voel je je ongemakkelijk en geef je liever geen antwoord? Geef dit dan aan en vraag waarom dit relevant is voor de functie. 

Wat gaat te ver?
Sommige vragen gaan echt te ver. Hier zijn wettelijke regels voor. De vraag of je zwanger bent of wilt worden, hoef je bijvoorbeeld niet (naar waarheid) te beantwoorden. Sterker nog, hier zou je tijdens een sollicitatiegesprek zelfs over mogen liegen. Voor meer informatie over 'verboden vragen', zie 'wettelijke regels' 

Meer sollicitatietips? Ga naar de Qompas SollicitatieTools