Het is zover, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor jouw droombaan. Hoe pak je een sollicitatiegesprek aan en hoe zorg je ervoor dat jij de beste indruk achterlaat bij de recruiter? Met onderstaande tips helpen wij jou naar het beste resultaat tijdens je sollicitatie.
1. Zorg voor een goede eerste indruk
Je hebt maar 1 kans voor een goede eerste indruk, dus gebruik deze! Kom op tijd, zie er verzorgd uit, en het belangrijkst; kom als jezelf. Een recruiter is op zoek naar een passende werknemer voor het bedrijf. Laat zien dat jij aan de gevraagde competenties voldoet, maar blijf bij jezelf. Twijfels over een geschikte outfit? Lees hier de tips voor een zelfverzekerde look tijdens je sollicitatie
2. Bel alvast met een recruiter
Het is een goed idee om vooraf te bellen met een recruiter. Doordat je interesse toont en persoonlijk contact hebt begin je met een goede uitganspositie. Bereid je gesprek goed voor met heldere relevante vragen, zo kom jij positief over.
3. Zorg voor een goed cv
Door een helder en volledig cv heeft de recruiter in 1 opslag een duidelijk beeld van jouw ervaringen en competenties. Zorg ervoor dat je je cv aanpast op de competenties die gevraagd worden. De competenties hoef je niet alleen in je werkervaring naar boven te laten komen, maar kunnen ook verschijnen tussen je hobby’s of nevenactiviteiten. Twijfels over je cv? Laat hier gratis je cv checken door Qompas.
4. Zorg voor een pakkende sollicitatiebrief
Een pakkende sollicitatiebrief geeft jou een goede kans om op gesprek te komen bij het bedrijf waarvoor je solliciteert. Besteed dan ook genoeg aandacht hieraan. Zorg dat je sollicitatiebrief aansluit bij de gevraagde competenties. Het hoeft niet allemaal formeel te zijn, een vrolijke werknemer presteert vaak beter. Laat daarom jouw enthousiasme voor de openstaande functie horen en leg uit waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze baan. Zorg voor een pakkend begin en einde. Zo zorg je ervoor dat je in het geheugen van de recruiter blijft.
5. Bezoek Inhousedagen & Business courses
Deelname aan Inhousedagen en Business courses geven jou een goed beeld van een bedrijf. Zo kan je er voor jezelf achter komen of dit bedrijf echt bij jou past en voldoet aan jouw verwachtingen. Breid je netwerk uit door te socializen met werknemers. Zo zet je jezelf gelijk goed op de kaart.
6. Update je LinkedIn
Solliciteren en LinkedIn zijn bijna niet meer los van elkaar te zien tegenwoordig en daarom is een geschikte LinkedIn pagina een pré voor jouw positie op de arbeidsmarkt. Reageer altijd op mensen die je via LinkedIn benaderen. Zie dit altijd als iets positief, wellicht heb je er iets aan in de toekomst. Zorg wel te allen tijde dat je LinkedIn profiel up to date is. Lees hier 7 tips voor het verbeteren van je LinkedIn pagina.
7. Ga netwerken
netwerken is niets anders dan het leren kennen van contacten die waardevol kunnen zijn voor jouw carrière in de toekomst. Actiepunten waar je nu mee kan beginnen: ga met 3 mensen koffie drinken die al minimaal 5 jaar aan het werk zijn. Zij kunnen je vaak handige do’s en dont’s geven die zij achteraf hebben ontdekt. Ga met 3 mensen koffie drinken die al 1 jaar aan het werk zijn. Deze mensen zijn net door hetzelfde proces gegaan en kunnen ervaringen delen waar jij in de toekomst profijt van kan hebben. Tenslotte, ga met 3 mensen koffie drinken die 1 jaar jonger zijn. Zij zijn geïnteresseerd in jouw ervaringen. Netwerken krijg je altijd weer terug op een moment.
8. Pas je voicemail aan
Als je serieus genomen wil worden door een bedrijf is niets zo stom als een grapje in je voicemail, die je jaren geleden hebt aangemaakt. Zorg daarom voor een serieuze voicemail, waar je jouw gegevens achterlaat waarop de recruiter je kan benaderen. Laat bijvoorbeeld je emailadres achter waarop je bereikbaar bent en zorg voor een stille ruimte om je heen wanneer je de voicemail inspreekt.
9. Bereid je voor op het gesprek
Zorg dat je tijdens het gesprek interesse toont in het bedrijf. Doe dit door middel van het stellen van vragen, maar stel geen vragen die je zelf online had kunnen vinden, dit geeft een ongeïnteresseerde indruk. Scan sociale media en de website voor de beste voorbereiding.
10. Maak een sterke elevator pitch
Zorg ervoor dat je op een rijtje hebt wie je bent, wat je wil en vooral, wat jij kan toevoegen aan het bedrijf. Dit komt sterk over en zo weet een recruiter wat jij te bieden hebt. Hou het kort en bondig en zorg voor een pakkend einde. Blijf enthousiast en maak de recruiter nieuwsgierig. Zo word je snel onthouden, willen ze meer van jou te weten komen en word je sneller uitgenodigd voor een 2de gesprek.