Hoogstwaarschijnlijk ben je wel eens in contact gekomen met een recruiter. De taak van een recruiter is om een match te maken tussen een kandidaat en het bedrijf waar hij of zij voor werkt. Zij weten daarom als geen ander hoe jij je het beste voor kan bereiden op je sollicitatiegesprek. Wij vroegen Nando Dons, recruiter bij BarentsKrans, wat tips om beter te solliciteren.

Kun je eerst kort wat over jezelf en over je functie vertellen?
Ik werk als recruiter bij BarentsKrans, een Nederlands advocaten- en notariskantoor. Als recruiter zet ik mij in om de wervingsdoelstellingen te realiseren, speel ik een sleutelrol in de positionering van BarentsKrans op de arbeidsmarkt en ben ik voortdurend op zoek naar juridisch toptalent. 

Hoe kunnen studenten zich het beste oriënteren op hun eerste baan, volgens jou?
Om jezelf goed te oriënteren is het belangrijk dat je actief gebruik maakt van kennismakingsmogelijkheden om kantoren, bedrijven en instellingen te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven- en inhousedagen. Ga daarnaast ook op zoek naar een (student-)stage bij een potentiële werkgever. Dit is namelijk de beste manier om de praktijk écht te leren kennen. Passen de werkzaamheden, de mensen en de cultuur bij mij? Dit zijn vragen die je na je (student)-stage meestal kunt beantwoorden. 

Welke vraag stel jij altijd aan de studenten/starters als ze komen solliciteren?
Ik vraag altijd wat iemand al over ons kantoor weet. Op deze manier kan ik erachter komen of de verwachtingen van de sollicitant aansluiten bij de realiteit en waar zijn/haar motivatie voor ons als werkgever vandaan komt. Dit helpt mij om onder andere te bepalen of er een ‘match’ is tussen ons kantoor en de sollicitant. Lees je dus altijd goed in! 

Wat is het belangrijkste bij de voorbereiding op op je sollicitatie? 
Een eerste indruk kan bepalend zijn voor het verloop én de uitkomst van jouw sollicitatie. Hoewel het de taak van de recruiter is om hier doorheen te prikken, is een goede eerste indruk natuurlijk een perfecte start. Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken, so it better be good! Wat voor indruk jij maakt heb je meestal zelf in de hand. Letterlijk, want een goede handdruk is misschien wel het begin van jouw carrière. Verder is te laat aankomen bij je sollicitatiegesprek een absolute no-go. Zorg er daarom voor dat je tien minuten van te voren aanwezig bent. Kleed je daarnaast correct. Heb je twijfels over je outfit? Ga dan liever overdressed dan underdressed. Ook is een goede voorbereiding van het gesprek essentieel. Lees je goed in en bedenk waarom juist jij de perfecte kandidaat bent voor deze functie. Dit geeft meer zelfvertrouwen tijdens het gesprek waardoor jij dé perfecte indruk achterlaat. 

Jouw tip voor de studenten/starters 
Heb jij vragen over een potentiële werkgever? Wees dan niet bang om een recruiter op te bellen! Wij zijn er namelijk voor om jouw vragen te beantwoorden en komen graag met geïnteresseerde studenten in contact.