8 feb 2019

Moet je dat bestuursjaar nu doen of niet? Die vraag heb jij je vast wel eens gesteld als je actief bent in je studie- of studentenvereniging. Meike en Leonie kozen ervoor een bestuursjaar te doen en hebben er geen spijt van. Lees hier hun ervaringen: “Ik heb mezelf beter leren kennen; wat ik belangrijk vind en wil bereiken.”

Even voorstellen: Meike Kievits… 
Meike Kievits, assessor LKVV, studeerde aan het University College in Maastricht: 
“Dit studiejaar vervul ik een bestuursjaar bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), een overkoepelend orgaan van 47 studentengezelligheidsverenigingen in Nederland. Als LKvV-bestuur behartigen wij de belangen van de verengingen richting de politiek, maatschappelijke organisaties en hoger onderwijsinstellingen. Ook verstrekken wij informatie aan onze verenigingen. Als assessor ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor de sociëteitspolitiek. Daarbinnen focus ik op onderwerpen zoals de drank- en horeca-wetgeving, alcoholbeleid, tabakswetgeving, brandveiligheid en preventie van gehoorschade. Als laatste beheer ik de campagne Word Lid! voor aankomend studenten en ouders.” 

… en Leonie van Moll 
Leonie van Moll, commissaris externe betrekkingen bij de Meesterweek. Studeert Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit:
“Mijn bestuursjaar vervul ik op dit moment bij stichting de Meesterweek, dat is het grootste juridische studentencongres van de Benelux. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor het onderhouden en opdoen van contacten tussen (advocaten)kantoren, bedrijven en organisaties. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor dé grootste dag van de Meesterweek: de Recruitmentdag. Hier komen dit jaar vijftien toonaangevende advocatenkantoren en instellingen op af en 120 studenten. Zij krijgen de kans met elkaar kennis te maken door het volgen van workshops, individuele gesprekken, netwerkborrels en een diner.” 

Waarom kiezen voor een bestuursjaar?
Leonie: Al vrij vroeg wist ik dat ik me naast mijn studie verder wilde ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Tijdens het organiseren van een groot evenement krijg je veel verantwoordelijkheden en werk je samen met veel verschillende mensen. Tijdens een bestuursjaar leer je zoveel op het gebied van soft skills, zoals salesvaardigheden. Meer dan in je hele studie. Deze soft skills heb je later in je professionele leven nodig, maar die leer je vooral via dit soort ervaringen. Het is ook gewoon ontzettend leuk om een bestuursjaar te doen. Je leert in korte tijd nieuwe mensen heel goed kennen.” 

Meike: “Ik wil mij naast mijn studie persoonlijk ontwikkelen. Van vrienden hoorde ik dat een bestuursjaar ontzettend leerzaam en leuk is. Nadat ik mijn bachelor had afgerond, wilde ik nog niet direct aan een master beginnen, vandaar dat dit jaar een uitstekend moment was om een jaar bestuur te gaan doen.” 

Twijfels om het misschien niet te doen. 
Meike:“Alles wat je onderneemt als student hangt natuurlijk ook af van je financiën. In een bestuursjaar studeer je natuurlijk niet. Ik moest voor mijn bestuursjaar bij de LKvV verhuizen naar Utrecht omdat reizen tussen Utrecht en Maastricht niet te doen was. Gelukkig zie ik mijn vrienden in Maastricht nog vaak genoeg.” 

Leonie: “Ik had geen redenen om mijn bestuursjaar niet te doen. Ik wilde het heel graag en wist ook dat ik het in mijn vierde jaar wilde doen. In mijn derde jaar ben ik namelijk naar het buitenland gegaan en volgend jaar begin ik aan mijn master waardoor dit het perfecte moment was.” 

Ik had er niks van willen missen
Meike: “Ik heb geleerd hoe het is om intensief samen te werken met vier andere bestuursgenoten die ik niet kende. Daarnaast is het heel leerzaam om voor een jaar een plan te bedenken en dit zo goed mogelijk uit te voeren, met alles wat onverwacht tussendoor komt. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met de overdracht van mijn opvolger om de continuïteit te waarborgen. Ik heb mezelf beter leren kennen; wat ik belangrijk vind, wat ik wil bereiken en op welke manier ik wil samenwerken. Ook de minder leuke momenten zijn leerzaam geweest. Ik had er niks van willen missen.” 

Leonie: “Met het bestuur zijn we uitgenodigd voor een aantal besturendagen. Daarnaast heb ik mijn professionele vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Zo ben ik beter geworden in sales.” 

Wat vinden bedrijven?
Een belangrijke reden voor een bestuursjaar, is dat het goed staat op je cv. Hoe denken recruiters van top 500 bedrijven daarover? En waarom is het een pre? 

Megan Braam, Graduate recruiter Post NL: ‘Nevenactiviteiten zijn belangrijk op je cv’ 

“Wil jij als talentvolle young professional starten in een traineeship? Zorg ervoor dat je naast je studie ondernemend bent. Ontwikkel competenties door relevante nevenactiviteiten. Wil je een Management Traineeship volgen? Richt je dan bijvoorbeeld op jouw leiderschapscompetenties door middel van een bestuursjaar of een leidinggevende functie in een supermarkt. Benadruk vervolgens de relevantie van de nevenactiviteiten op je CV.”