Categorieën: Solliciteren Carrière
20 jun 2019

In spanning wacht je op hét verlossende mailtje. Is de keuze van de recruiter op jou gevallen? Dit zal niet altijd het geval zijn, maar waarom eigenlijk niet?

‘Te standaard’

Recruiters zoeken nieuwe werknemers die in het profiel van het bedrijf passen. Dit betekent dat je zeker op je cv en in je sollicitatiegesprek moet vermelden dat je hieraan voldoet, maar vergeet je niet te onderscheiden van de rest. Je bent niet de enige die aan de eisen van de functie voldoet. Probeer er daarom uit te springen. Vermeld extra nevenactiviteiten of hobby’s die jou tools hebben geleerd die bijvoorbeeld van pas kunnen komen bij de functie. Daarnaast zoeken recruiters geen robot die alle taken kan overnemen, maar zoeken ze iemand met persoonlijkheid die binnen het team of bedrijf past.

 

Zelfoverschatting

Zelfoverschatting tijdens een sollicitatiegesprek kan negatief uitpakken. Is de recruiter helemaal enthousiast over jouw cv? Denk niet te makkelijk na over het gesprek en bereid het goed voor. Dit is de kans om jezelf te laten zien en te bewijzen dat jouw prachtige cv ook in het in het bedrijfsleven waarde heeft. Daarnaast komt het vaak voor dat sollicitanten een te hoge of een te lage salarisindicatie geven. Hierdoor kan het zijn dat de recruiter jou niet serieus neemt.  

 

Fouten in je cv

Ben je afgewezen voordat je een sollicitatiegesprek hebt gehad? Dit kan liggen aan je cv. Bijvoorbeeld als hij niet compleet is of als er fouten in staan. Het laat zien dat je niet nauwkeurig bent. Dit is een afknapper voor recruiters en werkgevers. Laat daarom altijd je cv checken. Klik hier voor de gratis cv check van Qompas.

 

Te weinig werkervaring

Te weinig werkervaring is een veel voorkomende reden voor het afwijzen van een sollicitant. Ga je een sollicitatie in, maar weet je dat je de gevraagde werkervaring niet hebt? Zorg dan voor een ijzersterke elevator pitch en bereid veel gestelde vragen op een sollicitatiegesprek goed voor. Zo heb je de meeste kans. Toch afgewezen? Wees niet getreurd. Er zijn namelijk altijd bedrijven die starters zoeken. Gewoon even verder kijken en wie weet over een paar jaar opnieuw proberen.

 

 

Ben je afgewezen maar heb je geen idee waar het aan ligt? Je kan altijd even nabellen voor meer informatie. Soms krijg je helaas geen feedback, maar het valt altijd te proberen. Wanneer je wel feedback krijgt probeer hier dan aan te werken om bij het volgende sollicitatiegesprek zo goed mogelijk over te komen.

Een recruiter mag je niet afwijzen op basis van ras, afkomst, geloof of huidskleur. Ook mag een recruiter je niet afwijzen omdat je zwanger bent of dit in de nabije toekomst wil worden.