Hoe zoek jij een baan? Welke kanalen gebruik jij? Allereerst ben je hier bij Qompas al op het juiste adres om jezelf je oriënteren of om een baan te vinden. Misschien ben je ook al eens benaderd door een recruiter op LinkedIn, heb je al op vacatures gereageerd of ben je al naar een carrièredag geweest. Zoals je ziet zijn er veel manieren om jezelf te oriënteren in de zoektocht naar een baan. Jij doet dat op jouw manier, maar hoe oriënteren andere studenten en starters zich op een baan?
De meeste studenten en starters oriënteren zich via LinkedIn, blijkt uit ons Nationale Campusonderzoek 2019. LinkedIn is dus een eenvoudige manier om het netwerk van jou netwerk te bereiken en dit bereik is groter dan je in eerste instantie zou denken. Iedereen op de wereld is met elkaar verbonden in maximaal zes stappen, volgens de theorie van ‘six degrees of separation’. Via zes connecties, vrienden en vrienden van vrienden, ben je gelinkt aan directeuren of grote namen zoals de directeur van Tesla (Elon Musk) of zelfs Obama. Dit bereik is dus enorm! Je weet maar nooit wie van jouw netwerk die ene waardevolle connectie heeft die jij zoekt.
Ook alle recruiters zijn op LinkedIn aanwezig. Zij zijn altijd op zoek naar nieuw talent voor het bedrijf waar zij voor werken. Zij kunnen niet alleen jou benaderen, maar jij ook hen! Wees assertief door de recruiter te benaderen van het bedrijf waar je wilt werken: hierdoor val je op. Houdt daarnaast je profiel up-to-date en zorg dat je opvalt. Jouw LinkedIn-pagina is je online cv en je visitekaartje.
LinkedIn is een goed middel om een groot netwerk te bereiken maar dit is lang niet het enige kanaal. Studenten en starters zetten ook vrienden, bekenden, studiegenoten en hun eigen netwerk in om aan een baan te komen, blijkt uit ons onderzoek.
Verder blijkt dat vacaturewebsites en carrièreplatforms meer gebruikt worden door starters ten opzichte van studenten. Op deze sites en platforms vind je veel banen, vind je alle vacatures in één overzicht én is er een ruime keuze in intermediairs. Carrièrestart is hier een goed voorbeeld van, neem maar eens een kijkje tussen onze vacatures. Dit maakt het makkelijk om te filteren op een baan of bedrijf om zo gemakkelijk een passende vacature te vinden.
Natuurlijk zijn er ook andere social media kanalen waarmee je jezelf kan oriënteren. Zo kan je via Twitter een opinie van een bedrijf aanvoelen en via Instagram en Facebook krijg je vaak een kijkje in de keuken van het bedrijf.
Uiteindelijk is het vaak een mix van verschillende kanalen die je kan inzetten om de juiste werkgever van jouw droombaan te bereiken en je droombaan te vinden!