10 dec 2019

"You never get a second chance to make a good first impression". Een cv is een van de eerste dingen die een recruiter ziet van jou. Welke eerste indruk wil jij maken bij een bedrijf? Wat zet je dan in je cv? Hoe maak je eigenlijk een cv? Hoe ziet een cv eruit? Wij zetten het voor je op een rijtje.

"You never get a second chance to make a good first impression"

Vind je het lastig om een cv te maken? Je bent niet de enige

Allereerst wil ik je meegeven dat het niet erg is als je moeite hebt met het opstellen van je cv. 44% procent van de studenten en werkzoekende starters heeft moeite met het opstellen van een cv, blijkt uit ons campusonderzoek.

Opbouw cv

Een cv begint met een logische opbouw. Recruiters scannen het cv en besteden gemiddeld 20 seconden aan een cv. Zorg daarom voor structuur en overzicht. Leid hen door je cv met duidelijke kopjes. Als starter is het aan te raden de volgende structuur aan te houden:

 1.        Personalia
 2.        Opleidingen
 3.        stage-ervaring
 4.        werkervaring
 5.        nevenactiviteiten
 6.        trainingen/cursussen
 7.        vaardigheden
 8.        overige informatie.

Er zijn dus veel activiteiten die je op een cv kunt vermelden. Hierbij geldt: Houd je cv kort; maximaal twee A4'tjes. Bekijk per sollicitatie wat je kunt weglaten. In het artikel:  ‘Opbouw cv’ hebben we een lijstje gemaakt wat je per kopje in ieder geval in je cv moet vermelden.

Persoonlijke gegevens op een cv

Meteen komt de eerste vraag al naar boven: zet je een pasfoto op je cv? Ja! In ieder geval in Nederland. Fotografisch geheugen of niet, je onthoudt een persoon beter wanneer je er een beeld bij hebt. Je springt er uit door een kort, persoonlijk stukje over jezelf te vertellen. Maak dit uniek door te vertellen wie jij bent, wat je kunt (en toe kan voegen) en wat je wilt. Maak vooral gebruik van de competenties die goed aansluiten bij het bedrijf. Noem voorbeelden waaruit blijkt dat je deze competenties hebt.

Cv lay-out

Er zijn verschillende soorten cv’s. Zo heb je een klassiek cv, een modern cv, een video cv of een website wat dient als cv. Het klassieke cv is het cv waarbij alle onderdelen onder elkaar staan, het cv is overzichtelijk en simpel. Het moderne cv zie je steeds meer: voor dit cv is er meer aandacht gestoken in het design. De verschillende onderdelen van het cv worden ook naast elkaar geschreven en er wordt gebruik gemaakt van meerdere kleuren en iconen. Op deze pagina hebben wij een voorbeeld cv van een modern cv toegevoegd. In principe is alles mogelijk: geen cv is goed of fout. Kijk vooral wat bij jou past en wat bij de functie/het bedrijf past. Zorg er wel voor dat alles duidelijk en leesbaar blijft. Wanneer je op een grafische functie solliciteert kan je natuurlijk een modern cv of een website gebruiken om jouw vormgeving competenties te laten zien, maar wanneer jij voor een consultant functie solliciteert, is een klassiek cv voldoende.

 modern cv

Uniek cv

Recruiters krijgen honderden sollicitaties binnen per dag, maar hoe zorg je er nu voor dat jij opvalt? Zoek om te beginnen de recruiter via LinkedIn op en bekijk of hij/zij misschien gemeenschappelijke vrienden heeft. In dit geval kan je via-via met de recruiter in contact komen. Misschien kan diegene gelijk een goed woordje voor je doen. Ten tweede raden is het slim om alvast de recruiter  op te bellen met een aantal vragen over de vacature: toon interesse! Wie weet vraagt de recruiter of jij je cv op wil mailen; dit scheelt je weer een motivatiebrief.

 Tot slot kun je jouw cv uniek maken door jouw hobby’s en competenties toe te voegen om jezelf als persoon te onderscheiden. Speel hierbij met hele zinnen in plaats van losse woorden. Want wat bedoel je met ‘reizen’? Reis je vaak naar vrienden met de trein? Heb je zelf een wereldreis gemaakt? Of houd je gewoon van vakantie? De recruiter weet dit niet als je enkel een los woord gebruikt. Zie het voorbeeld van een modern cv waarin Simone schrijft over haar hobby’s in combinatie met de uitdaging op haar werk.

 

Cv-checklist

Wo’ers hebben vaker moeite hebben met het maken van een cv dan hbo’ers, blijkt uit ons campusonderzoek. Dit kan te maken hebben met het feit dat hbo’ers als veel ervaring hebben met het maken van een cv voor bijvoorbeeld stages. Hoe vaker je een cv maakt en gebruikt, hoe beter die uiteindelijk wordt.

Maar hoeveel tijd je ook aan je cv besteedt, en hoe nauwkeurig je ook bent, er zijn altijd zaken waar je zelf niet aan denkt. Loop daarom je cv eens na met onze cv-checklist. Zo voorkom jij de meest gemaakte fouten.

Qompas cv-check

Heb je jouw cv af en wil je jouw cv laten checken door ons? Dat kan! Stuur je cv naar ons op en wij doen een gratis cv-check voor jou. Hoe doe je dat?

 1.        Upload je cv
 2.        Wij checken je cv
 3.        Wij sturen zo snel mogelijk je cv weer terug met feedback

 

Laat je cv tevens ook eens lezen door familie/vrienden, mensen die jou goed kennen en weten hoe jij functioneert. Vind diegene dat jou sterke kanten naar boven komen en dat het cv een duidelijk beeld geeft van wie jij bent? Zo niet, herschrijf je cv!