Salaris is een belangrijke drijfveer om voor een bepaald bedrijf of om voor een specifiek beroep te kiezen. Tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek en de salarisonderhandelingen krijg je de gelegenheid om samen met je nieuwe werkgever je salaris te bepalen. Ben jij van plan om te onderhandelen over je eerste salaris?
De helft van de studenten en werkzoekende starters is van plan om te onderhandelen over het salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden, blijkt uit ons Nationale Campus onderzoek 2019-2020. Als student of starter heb je nog geen referentiekader waardoor het lastig kan zijn om gelijk een sterke onderhandelingspositie te hebben. Zelfs 66% van de studenten en starters weet niet hoe ze een salarisonderhandeling aan moeten pakken. Wij geven je 7 tips hoe je dit het beste kunt aanpakken:
Je potentiële werkgever zal je waarschijnlijk vragen wat je wilt gaan verdienen. Laat hier niks over los en laat je potentiële werkgever hier eerst een uitspraak over doen. Hier zitten namelijk twee nadelen aan:
Als je de vraag krijgt wat je verwacht te gaan verdienen kun je antwoorden dat je het hier graag over wilt hebben nadat je aangenomen bent voor de functie of je kunt antwoorden dat je deze schatting wilt laten afhangen van de taken en verantwoordelijkheden van de functie.
Na de eerste sollicitatierondes volgt het arbeidsvoorwaardengesprek. Bereid je hierop voor door van tevoren een onderzoek te doen naar een redelijk salaris voor de desbetreffende functie. Voor veel functies is er een collectieve arbeidsovereenkomst waarvoor er verschillende salarisschalen zijn vastgesteld. Heb je geen cao of salarisindicatie? Op internet kan je een salarischeck doen of je salaris bekijken via een salariskompas of salariswijzer.
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek is salaris een belangrijke factor maar probeer hier vooral niet te veel op te focussen. Laat zien dat jij de gewenste competenties beschikt om het gewenste salaris te verdienen. Verpak daarom je salariswens in een aantal voordelen om sterk en zeker over te komen naar je potentiële werkgever. Voordelen die je een werkgever kan bieden zijn werkervaring, diploma’s en successen. Dit leidt bijvoorbeeld tot de volgende formulering:
“Ik heb een dubbele masteropleiding en drie jaar praktijkervaring in de gewenste richting. Gezien de verantwoordelijkheden die bij desbetreffende functie horen, is €3.300 een redelijk maandsalaris.”
Breng hierin vooral naar voren welke bijdrage jij kunt leveren in het bedrijf zodat dit blijft hangen.
Zet altijd net wat meer in dan het geldbedrag waar je eigenlijk tevreden over bent. Dit is het ‘wisselgeld’. Zeker in een tijd wanneer er veel vraag naar werknemers is, heb je een goede onderhandelingspositie. Bij veel bedrijven is er ook ruimte om te onderhandelen. Probeer dit dan ook zeker te doen.
Zeg ook niet meteen ‘ja’ als een voorstel redelijk klinkt. Het kan namelijk zijn dat je jezelf onderschat en dat je eigenlijk nog een hoger salaris had kunnen vangen.
Salaris is niet het enige waar je over kunt onderhandelen, dit is ook mogelijk voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze onderhandelingen gaan over een leaseauto, reiskostenvergoeding, vakantiedagen, pensioenregeling, thuiswerken en alle overige zaken die niet bij de primaire arbeidsvoorwaarden horen.
Houd er rekening mee dat je toekomstige werkgever de hoogte van je salaris compenseert door de secundaire arbeidsvoorwaarden van de baan, en andersom. Probeer dus goed de balans te vinden tussen je salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden die bij je functie horen. De ideale balans verschilt sterk per persoon. Sommige werknemers zullen het erg aangenaam vinden om veel zekerheid te hebben, in tegenstelling tot werknemers die hier minder behoefte aan hebben en die juist sterk gemotiveerd worden door een lucratieve bonusregeling.
Als je goed voor jezelf op een rijtje hebt waar jouw belangen liggen, kun je dus onderhandelen. Bedenk wel dat er ook wettelijke beperkingen gebonden zijn aan de secundaire arbeidsvoorwaarden, met name wanneer er sprake is van een cao. Bekijk daarom eerst hoeveel onderhandelingsruimte je hebt binnen je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voordat je hierover begint.
Zelfverzekerd overkomen werkt in je voordeel. Communiceer duidelijk wat je verwacht en waarom je dit verwacht. Gebruik actieve taal waarmee je duidelijk maakt wat je wil in plaats van passieve en voorzichtige taal.
Zeg dus niet: ‘Kunnen we misschien ... proberen?’. Maar: ‘Ik zou het erg prettig vinden als ...’.
Stel van tevoren grenzen op voor jezelf en wijk hier niet van af. Wees ook niet te bang om uiteindelijk ‘nee’ te zeggen als een aanbod echt te laag is en het bedrijf niet openstaat voor geschikte onderhandeling. Dit laat juist zien dat je voor jezelf opkomt.
Wees niet teleurgesteld als je niet in het begin je carrière gelijk op het gewenste salaris zit. Vaak zit er standaard een automatische procentuele verhoging van je salaris in je loon. Daarnaast volgen er jaarlijkse evaluatiemomenten. Als jij kunt aantonen dat je hebt bijgedragen aan de successen binnen het bedrijf heb je een gegronde reden om meer salaris te vragen. Hierdoor kun je vol zelfvertrouwen je nieuwe salarisonderhandeling in.