Heb jij wel eens een inhousedag bezocht? Weet je wat een inhousedag inhoudt? En ken je de toegevoegde waarde van een inhousedag? Een inhousedag is een mooie kans om een werkgever beter te leren kennen. Ben je benieuwd wat een inhousedag inhoudt en wat de toegevoegde waarde van een inhousedag is? Lees dan snel verder!
Wanneer je jezelf goed presenteert en een goede klik hebt met een bedrijf/recruiter, kan een inhousedag deuren openen voor nieuwe connecties op LinkedIn, een belafspraak met een recruiter, een sollicitatie en zelfs een baan. 35% van de werkzame starters is nogmaals met de recruiter in contact gekomen na het bezoeken van een inhousedag, blijkt uit het Nationale Campusonderzoek Qompas. Dit is dus de uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier een bedrijf binnen te komen. In dit artikel vertellen we je alles over inhousedagen!
Een inhousedag kun je zien als een kijkje in de keuken bij een bedrijf. Een inhousedag, zoals de naam al laat blijken, duurt meestal maar één dag. Op een inhousedag krijg je met een aantal andere studenten (tussen de 15 en 200) vaak eerst een rondleiding door het bedrijf. Daarna krijg je verschillende presentaties, cases en workshops van werknemers. Een inhousedag wordt meestal afgesloten met een netwerkborrel. Op een inhousedag krijg je de kans om echt te ervaren hoe het er aan toegaat in een bedrijf; loopt iedereen in pak of juist in spijkerbroek?, is de sfeer zakelijk en formeel of juist informeel?, hoe ziet een standaard werkdag er precies uit? Indien je dit weet van een bedrijf, kun je zelf de afweging maken of het bedrijf past bij wie jij bent en waar je naar op zoek bent.
Het doel van een business course en een inhousedag lijkt erg op elkaar, toch zijn het twee verschillende events. Beide events zijn bedoeld om jou kennis te laten maken met het bedrijf. Het bedrijf wil op zijn beurt in contact komen met getalenteerde en geschikte studenten (jou!). Het belangrijkste verschil is dat een inhousedag laagdrempeliger is dan een business course. Een business course bestaat vaak uit meerdere dagen en wordt vaak ingezet als direct wervingsmiddel. Tijdens deze dagen maak je kennis met het bedrijf en word je op de proef gesteld door verschillende testen, vaak door middel van assessments en cases. Deze assessments en cases moet je individueel of in teamverband uitwerken en presenteren aan het bedrijf. Voor zo’n business course geldt een strenge voorselectie voordat je wordt toegelaten. Dit maakt dat een inhousedag vaak grootschaliger is dan een business course waardoor je beter je best moet doen om jezelf te onderscheiden van andere studenten.
De belangrijkste reden om deel te nemen aan een inhousedag voor studenten en werkzame starters is om erachter te komen of het bedrijf bij je past. 79% van de studenten en starters geeft dit als meerwaarde aan (Nationale Campusonderzoek). De keuze voor een eerste baan is vaak lastig omdat je nog geen referentiekader hebt van andere bedrijven. Hierdoor is het vaak lastig om in te schatten welk bedrijf bij jou past. De keuzes voor werkgevers is behoorlijk uitgebreid en het is daarom van belang om je goed te oriënteren. Als je al een specifiek bedrijf in je hoofd hebt waarvoor je wil werken, kan zo’n inhousedag die laatste doorslag geven om zeker te weten dat je de goede keuze hebt gemaakt. Als je nog niet exact weet bij wat voor bedrijf je wil werken, kan je jezelf voor meerdere inhousedagen aanmelden om te kijken welk bedrijf het beste bij jou past. Elke extra inhousedag kom je er zo achter waar je naar op zoek bent binnen een bedrijf.
Een andere waardevolle reden om deel te nemen aan een inhousedag is om een netwerk op te bouwen. Voor 51% van de studenten en starters geldt een netwerk opbouwen dan ook als voornaamste reden (Nationale Campusonderzoek). Een inhousedag wordt vaak afgesloten met een netwerkborrel waarbij je goed kan aantonen dat je de juiste netwerkskills bezit. Wees dan ook niet bang om met recruiters een praatje te maken en hen toe te voegen op LinkedIn. Daarnaast komt waarschijnlijk iedereen die aanwezig is op de inhousedag ook in hetzelfde werkveld terecht als jij. Dit kunnen later waardevolle connecties zijn. Voeg daarom iedereen die je hebt gesproken toe op LinkedIn. Zowel recruiters als mede studenten.
Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel in een sollicitatieronde. Een goede motivatiebrief kan net het verschil uitmaken dat jij wordt aangenomen en niet jouw medestudent wie dezelfde ervaring heeft. Nadat je bij een inhousedag bent geweest heb je een beter beeld van het bedrijf gekregen. Hierdoor is het makkelijker om een doelgerichte motivatiebrief te schrijven waarmee je je motivatiebrief zo goed mogelijk aan kan laten sluiten bij het bedrijf. Als je beter begrijpt waar een bedrijf voor staat, wat ze belangrijk vinden en wat ze willen uitstralen, kun je hier ook veel beter je motivatiebrief op afstemmen. Zo kun je zorgen dat jouw competenties, motivatie en waarden goed overeenkomen met wat het bedrijf zoekt in een kandidaat.
Weet dat bedrijven ook op Inhousedagen actief opzoek zijn naar geschikte kandidaten. 35% van de studenten en starters kreeg maar liefst een uitnodiging voor een nieuw contactmoment, voor 25% heeft de Inhousedag geleid tot een sollicitatie en voor 10% van de starters heeft een inhousedag zelfs geleidt tot een baan (Nationale Campusonderzoek). Dit is een kans om jezelf op de kaart te zetten. Hiervoor moet je wel zelf wat werk verrichten. Bereid je daarom goed voor op zo’n inhousedag waardoor je tijdens een inhousedag jezelf goed kan profileren. Hoe bereid je jezelf goed voor op zo’n inhousedag? Dit doe je door jezelf in te lezen in de cases waardoor je op de hoogte bent van welke eigenschappen en persoonkenmerken belangrijk zijn voor het bedrijf. Praat met de recruiter die aanwezig is over de mogelijkheden en bereid een aantal vragen voor. Als je jezelf goed laat zien en de interesse wekt van recruiters kan dit leiden tot een uitnodiging voor een eerste sollicitatiegesprek.
Wil je ook naar een inhousedag? Op onze website vind je voornamelijk inhousedagen en business courses van Capgemini (Xperiencedays Capgemini), Ormit (inhousedagen Ormit), Critical Minds (Inousedagen Critical Minds), Lidl (Lidl Experience), Rijkswaterstaat (inhousedag Rijkswaterstaat) en Rabobank (koffiemomenten Rabonbank) en Randstad (business course Randstad)