Categorieën: Solliciteren Carrière
23 mrt 2020

Ben je net aan het solliciteren, of was je dat van plan, breekt Corona uit. Wat nu? Corona of niet, de show must go on en we moeten er momenteel mee leren leven en naar handelen. Bedrijven zitten niet stil en de recruiters dus ook niet. Video solliciteren is een uitkomst in tijden van Corona. Zonder fysiek contact moeten we wel online solliciteren. Maar ook daarna blijven online sollicitaties belangrijk. Lees hier tips en tricks om video solliciteren tot een succes te maken.

Wat is video solliciteren?

Video solliciteren kan op twee manieren. De eerste variant is de sollicitatievideo die je naar het bedrijf stuurt als motivatie. Met deze video overtuig je het bedrijf van je kwaliteiten. Zie dit als een originele vervanging van je motivatiebrief. De andere video sollicitatie is het sollicitatiegesprek door middel van een video call met de recruiter. Een online sollicitatie gesprek dus. Dit kan je eerste contact met recruiter zijn. Bereid je hier dan ook optimaal op voor met deze video sollicitatie tips.

Wat zijn de voordelen van video solliciteren?

Beschouw een video sollicitatie vooral hetzelfde als een normaal sollicitatiegesprek. Het grote voordeel van een videogesprek is dat je al je voorbereidingen bij de hand kunt houden: je vragen, je cv, de vacaturetekst van de functie waarop je solliciteert en een notitieblok voor aantekeningen. Tijdens het gesprek kun je al deze documenten raadplegen. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je thuis kunt blijven (of naar een locatie kunt gaan waar jij je fijn voelt), je hoeft niet te reizen waardoor je geen geld uitgeeft niet in de file terecht komt en niet bang hoeft te zijn voor een vertraagde trein. Ook hoef je je geen zorgen te maken over uitgelopen make-up of een verwaaid of verregend kapsel.

Hoe moet ik mij voorbereiden op een videogesprek?

Bereid je voor op een video sollicitatie door van tevoren aan de recruiter te vragen welke tool ze gebruiken om het gesprek te voeren en test deze van tevoren. Doet het geluid en beeld het? Is je internetverbinding snel genoeg voor een videogesprek? Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving bent waarin je niet gestoord kunt worden doordat een huisgenoot of een broertje opeens de kamer binnenkomt.

De dresscode voor een sollicitatiegesprek is ook nog altijd dezelfde als die voor een eerste gesprek. Voor diegene die denken dat alleen een goede bovenkant voldoende is: think again. Misschien moet je opeens opstaan, als je dan in je joggingsbroek verschijnt, is dat niet handig. Zet tot slot het geluid uit van je tv, je telefoon en andere apps die je aan hebt staan.

Hoe moet ik video solliciteren?

Als het de eerste keer is dat je een video sollicitatie voert, geef dit dan aan bij de recruiter. Hij of zij kan hier rekening mee houden en jou op je gemak stellen wanneer er iets mis gaat. Stem ook altijd in het begin van het gesprek even af welke acties jullie ondernemen als de techniek hapert. Wie belt wie? Dat is beter dan dat jullie beiden aan het bellen of wachten zijn.

Probeer tijdens het gesprek een rustige houding aan te nemen. Soms vertraagt het beeld waardoor het op het beeld raar overkomt als je veel met je handen communiceert. Ook al zit je op je laptop/pc, maak toch schriftelijke aantekeningen tijdens het videogesprek. Niks is vervelender dan iemand die aan het tikken is. Tot slot geldt voor video solliciteren: oefening baart kunst. Je went er vanzelf aan en het gaat beter naarmate je het vaker doet.

Was jij van plan om te gaan solliciteren? Ga je dit nog steeds doen of stel je dit uit? Wij zijn benieuwd naar jou mening! Vul hier onze enquête in!