Categorieën: Studeren Carrière
14 apr 2020

Overweeg jij komend jaar te beginnen aan een master? Misschien heb je je bachelor afgerond of ben je al aan het werk en wil je ernaast studeren? Goed idee! Door een master verbreed en verdiep je je kennis waardoor je meer mogelijkheden krijgt. Lees hier welke mogelijkheden dit zijn en welke masters je kunt doen.

Waarom zou je een master doen?

Een master biedt veel voordelen. Een mastertitel toont aan dat je een academische studie hebt afgerond en een kenner bent binnen jouw vakgebied. Daarnaast draagt het bij aan de kans op een baan. Zeven van de tien studenten en starters denkt met het behalen van een master makkelijker aan een baan te komen, blijkt uit het Nationale Campusonderzoek van Qompas. Door een master te volgen kun je namelijk functies bekleden die je niet krijgt met alleen een bachelordiploma. De baankans verschilt per sector. In de juridische sector zijn er bijvoorbeeld veel functies waarbij een master van belang is.

Wat kost een master?

Iedereen in Nederland heeft het recht op het volgen van een bacheloropleiding én een masteropleiding. Voor zowel een bachelor als een master betaal je dus het wettelijke collegegeld van ongeveer €2.000 per jaar. Hier zijn wel uitzonderingen op. Zo worden er enkele opleidingen niet gesubsidieerd door de overheid. Voor een particuliere master kun je tot wel €16.000 per jaar betalen.

Wat is het verschil tussen een hbo master en een universitaire master?

Voor zowel een hbo-master (professionele master) als een wo-master (wetenschappelijke master) leveren je een mastergraad op. Ze zijn, voor zover de titelen het niveau aangaat, gelijk. Inhoudelijk zijn er wel verschillen. Een wo-master is een universitaire opleidingen waarbij wetenschappelijke onderzoek en theorie centraal staat. Wanneer je een hbo-opleiding hebt gedaan en je een master wilt volgen aan de universiteit, moet je bijna altijd een schakeltraject volgen. Dit komt doordat een hbo-bacheloropleiding niet naadloos aansluit op een universitaire master. Dit is niet nodig na het afronden van een wo-bachelor of hbo-master. Elsemieke Maas volgt een wo-master Recht en Arbeid in Maastricht, deze master sluit aan op haar hbo-opleiding. Dat is niet altijd makkelijk, ontdekte zij. Lees haar hele verhaal.


Een hbo-master is meer praktisch en beroepsgericht. Dit zie je terug in de toetsvorm. Dit zijn vaak business cases en papers op basis van eigen praktijkervaring. Veel hbo-master worden dan ook deeltijd aangeboden. Voor een aantal hbo-masters is werkervaring een vereiste. Christiaan Schol twijfelde tussen een wo- en hbo-master. Hij is blij dat hij voor de laatste koos. “Ik heb straks twee jaar werkervaring op mijn cv staan.” Lees het verhaal van Christiaan over zijn ervaring met de hbo-master Molecular Life Science aan de HAN University of Applied Sciences.

Hoe kies je een master?

De keuze uit masters is enorm en daarom niet altijd even gemakkelijk. Daarnaast heb je de keuze om een master in het buitenland te volgen of aan een universiteit in Nederland. Tessa legt je in deze video uit hoe je de juiste masterkeuze maakt. Check Qompas Masterkeuze voor een passende master en onderwijsinstelling en meld je aan via de website voor verschillende open dagen zoals de masters aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, masters aan de Rijksuniversiteit Groningen of de masters aan de Universiteit van Amsterdam.