Categorieën: Zelfanalyse Carrière
13 mei 2020

Stilzitten? Daar doen we niet aan! Stilstaan daarentegen bij wat jij nu eigenlijk echt wilt en wat je daar voor nodig hebt, kan wel nuttig zijn. En daar is nu de juiste tijd voor. Het zoeken naar een baan is lastiger nu, probeer jezelf dus te ontwikkelen door de volgende activiteiten te ondernemen.

Tip 1. Volg cursussen, webinars en online trainingen

Al heb je je studie afgerond, je bent nooit uitgeleerd. Gebruik deze tijd om extra kennis op te doen in het vakgebied waarin jij wilt werken. Volg bijvoorbeeld online trainingen of cursussen om je kennis bij te spijkeren. Voor sommige betaal je geld, maar er zijn ook veel gratis trainingen te volgen. Het certificaat dat je haalt, kun je mooi op je cv zetten. De meeste gratis trainingen worden uitgevoerd door middel van een masterclass/ webinar die je kunt volgen. Veel bedrijven zetten juist nu veel webinars online!

Tip 2. Luister naar podcasts, volg documentaires, lees boeken

Wat dacht je van boeken als Mindgym, Grip: het geheim van slim werken, Happy life 365, influencer: The psychology of Persuasion of een ander boek in jouw interessegebied. Is lezen niks voor jou? Waag jezelf eens aan de podcasts! Goede podcasts over zelfontwikkeling zijn onder andere:

  • Omdenken
  • Eindbazen
  • TED talks daily
  • Stuff you should know podcast
  • The Joe Rogan Experience
  • Hoe krijg je het voor elkaar podcast.

In plaats van een serie kun je ook eens een documentaire bekijken. Kijk eens wat er op jouw vakgebied te vinden is. Je hebt meteen een goed onderwerp om met de recruiter over te praten en misschien kun je het wel onder je hobby’s en interesses op je cv kwijt.

Tip 3. Update je cv, werk aan een sterke motivatiebrief

Ga eens grondig door je cv en bekijk je motivatiebrief nog eens extra. Een cv is nooit af dus er zijn altijd verbeterpunten. Lees hier hoe je een goed cv maakt. Een motivatiebrief moet je natuurlijk altijd aanpassen aan het bedrijf en de functie waarop je solliciteert, maar vaak is de basis hetzelfde. Bijvoorbeeld je motivatie waarom je voor een bepaald vakgebied of functie gekozen hebt. Deze basis kun je dus al op papier zetten en herschrijven.

Tip 4. Ontwerp je eigen website

Om je cv beter tot zijn recht te laten komen of om meer over jezelf te vertellen, kun je een eigen website bouwen. Bijvoorbeeld met wix.com, wordpress of jouwweb.com. Voor sommige websites betaal je iets, maar er zijn ook veel gratis versies. Een website kan als verlengstuk van je cv dienen waarnaar je kunt verwijzen via een link in je cv en op je LinkedIn pagina. Je zet er je portfolio op, je cv, je reis (als je deze gemaakt hebt)  en misschien wat aansprekende blogs .

Tip 5. Meld je aan voor online inhousedagen

Een groot voordeel van deze tijd is dat de online wereld nooit stilstaat. Zo bieden veel werkgevers hun diensten nu online aan. Dit geldt ook voor inhousedagen. Online vertellen trainees en recruiters nu hoe het is om voor dit bedrijf te werken. Daarnaast krijg je vaak de mogelijkheid om in groepjes aan een opdracht te werken.

Tip 6. Neem een bijbaan of vrijwilligerswerk om toch bezig te blijven

In niet alle sectoren is momenteel werk te vinden en niet overal kun je thuiswerken. Dat maakt het verdienen van geld nu lastiger. Maar er zijn er nog steeds veel werkgevers/sectoren die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar een bijbaan in de zorg, het onderwijs, de logistiek, als chauffeurs of schoonmaker. Het is wellicht niet de baan die je anders snel zou nemen, maar het is altijd beter dan thuiszitten en niks doen. Bovendien help je er veel sectoren mee!

Tip 7. Verdiep je in een master

In plaats van meteen aan de slag te gaan, kun je er ook voor kiezen een master te doen. Oriënteer je op een master om je kennis te verbreden of te verdiepen. Bijvoorbeeld masters aan Maastricht University, Nyenrode Business University of masters aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tegen de tijd dat jij bent afgestudeerd, is de situatie hopelijk weer (deels) normaal. Meer weten over hbo-masters en wo-masters? Lees hier onze blog waarbij wij de voordelen van een master op een rijtje zetten.

Tip 8. Oefen voor assessments

Soms is een assessment onderdeel van de sollicitatierondes. Je maakt tijdens een assessment diverse tests zoals intelligentie- en persoonlijkheidstests, je doet rollenspellen in praktijksituaties, je krijgt gesprekken interviews en cases. Op al deze test moet je jezelf goed voorbereiden. Veel assessments kun je thuis oefenen. Op deze pagina vind je diverse assessments zoals assessment cijferreeksen, assessment ruimtelijk inzicht, assessment figuurklassen of assessment verbale analogieën. 

 

Kortom: genoeg te doen om jezelf te ontwikkelen nu je meer thuiszit. Jij kunt je als persoon altijd verder ontwikkelen, want je kunt altijd een betere versie van jezelf worden. Aan de slag dus!