27 jul 2020

Je kunt geen baan vinden zonder werkervaring, maar zonder baan kun je ook geen werkervaring opdoen. Zonder de benodigde werkervaring kan een baan vinden als starter moeilijker zijn van verwacht. Maar hoe kom je aan werkervaring als je pas net je diploma hebt? Wij zetten een aantal tips op een rijtje om jouw eerste baan te vinden zonder de benodigde werkervaring.

Focus op je competenties

Heb jij zelf het gevoel dat je weinig werkervaring hebt? En daardoor een werkgever niks kunt bieden? Zet dit maar snel uit je gedachten, want juist als starter ben je gemotiveerd, kneedbaar en vol talent. Een werkgever zoekt een goede kandidaat en dat ben jij! Beschouw jezelf niet als underdog. Focus je niet alleen op die werkervaring. Ook bij een hobby of nevenactiviteit heb je ervaring kunnen opbouwen. Focus je bij de omschrijving op je competenties hierbij tot uiting komen.

Een rol als teamcaptain bij je hockeyclub klinkt ineens veel interessanter als daaruit blijkt dat je iedereen altijd motiveert en nooit opgeeft.

Dat zijn competenties die waardevol zijn op de werkvloer. Hieronder een lijstje met voorbeelden van verschillende competenties

  • De oudste thuis: veel verantwoordelijkheid, zelfstandig
  • Teamcaptain: motiverend, doorzetter, leiderschap
  • Bestuursfunctie: organisatorisch, leiderschap
  • Vroege leerling: snel leren, zelfstandig
  • Reizen: zelfstandig, tweetalig, oplossingsgericht
  • Groot gezin: teamplayer

Zorg dat je een helder verhaal hebt

Veel studenten weten niet goed wat ze willen en komen daardoor vaag en onzeker over. Dit is zonde. Recruiters zullen je veel vragen stellen dus bereid heldere antwoorden voor. Waarom wil je in dit vakgebied werken? Wat ga je doen om je doel te bereiken? Wat heb je te bieden? Probeer je in ieder geval goed in de organisatie te verdiepen en bereid de meest gestelde vragen van recruiters goed voor. Zo kom je al een stuk zelfverzekerder over. Bedenk van tevoren vragen voor die je kunt stellen aan een werkgever over onderwerpen die jij belangrijk vindt. Dit toont aan dat je zelf ook wat te wensen hebt in een organisatie.

Stage na je studie of een werkervaringsplek als werkstudent

Stage lopen na je afstuderen lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, toch kan dit waardevol zijn. Steeds meer studenten doen dit. Je bouwt zo werkervaring op en je doet waardevolle contacten op. Er zijn bij een werkgever veel mogelijkheden. Vanuit een stage kun je jezelf opwerken totdat je een volwaardige functie hebt. Bij veel werkgevers kun je daarnaast als werkstudent terecht. Dit is eigenlijk een bijbaantje naast of na je studie om werkervaring op te doen. Kijk hier voor een overzicht van alle stages.

Volg inhousedagen / businesscourse

Een inhousedag is een open dag bij een werkgever op kantoor, waardoor je de kans krijgt kennis te maken, jezelf te laten zien en antwoord te krijgen op al jouw vragen over de organisatie. Een business course is ook een manier om met je werkgever in contact te komen en bestaat uit meerdere dagen. Vaak geven ze presentaties en werk je aan een case. Lees hier meer over business courses en inhousedagen.

Volg een traineeship

Tijdens een traineeship word je opgeleid tot specialist in een bepaald vakgebied. Perfect dus om ervaring op te doen in jouw vakgebied! Je combineert werken met leren doordat je aan verschillende projecten werkt. Ook al is dit een opleidingstraject, waarmee de werkgever in jou investeert, je krijgt verantwoordelijkheden en een salaris dat past bij een startersfunctie, al kan het soms iets onder het gemiddelde zijn. Na het voltooien van de traineeship is het (meestal) gebruikelijk dat je een vaste aanstelling krijgt binnen de organisatie. Er zijn veel verschillende soorten traineeships. Kijk hier voor een overzicht van alle traineeships.

Doe een periode vrijwilligerswerk

Na je studie kan er een lange periode aanbreken met sollicitaties. Zorg dat er geen gat ontstaat op je cv. Mogelijk komt dat over alsof je weinig initiatief toont. Door in de tussentijd een vrijwilligersbaantje te zoeken of kleine projecten op te pakken, kun je dit vermijden. Je kunt ook je diensten gratis aanbieden en zo werkervaring opdoen voor een betaalde baan. Door vrijwilligerswerk te doen bouw je een netwerk van connecties op. Wie weet kom je zo aan een betaalde baan.

Ontwikkel jezelf

Volg cursussen, webinars, workshops en behaal certificaten die een verdieping of verbreding in van jouw vakgebied. Dit helpt niet alleen voor het uitbreiden van je kennis, dit toont ook doorzettingsvermogen en een bepaalde interesse. Lees hier 8 tips om jezelf meer te ontwikkelen.

Lieg nooit over je werkervaring

Ten slotte, probeer vooral niet te liegen over je behaalde werkervaring, maar maak duidelijk wat je interesses zijn en wat je graag wilt leren. Werkgevers zijn opzoek naar starters die veel inzet tonen en doorgroeimogelijkheden zien. Het kan misschien even duren voordat je jouw droombaan gevonden hebt. Er zijn altijd meerdere wegen naar Rome en met de juiste motivatie en doorzettingsvermogen kom je er zeker!