Categorieën: Solliciteren Carrière
7 aug 2020

Terwijl veel van ons nog in de vakantiemodus zitten, zijn veel werkgevers zich alweer aan het voorbereiden om vanaf september (online) nieuwe starters aan te nemen. Veel sollicitatiegesprekken vinden nog online plaats en dit zal naar verwachting nog lang zo blijven. Hoe solliciteer je succesvol online? Kun je drinken tijdens het gesprek? En kun je gewoon in je slaapkamer het gesprek voeren of is dat onprofessioneel? Wij hebben 12 tips voor je!

1. Vraag welke tool de werkgever gebruikt voor het videogesprek

Bereid je voor op een videosollicitatie door van tevoren aan de recruiter te vragen welke tool ze gebruiken om het gesprek te voeren en test deze van tevoren. Doet het geluid en beeld het? Niks is vervelender dan er tijdens het gesprek achter komen dat iets het niet doet.

2. Wees op tijd zodat je alles kunt testen

“You will never get a second change to make a first impression.” Een eerste indruk van iemand zet de toon van het gesprek. Laat deze eerste indruk dan in ieder geval goed zijn en laat deze niet verpesten doordat jij te laat bent voor het gesprek. Start je pc ruim op tijd op en zorg dat je al een paar minuten van tevoren in het gesprek of de kamer aanwezig bent.

3. Zorg voor een goede internetverbinding

De kunst van een online videosollicitatie is het gesprek zoveel mogelijk op een fysiek sollicitatiegesprek te laten lijken. Dit gaat niet als de verbinding hapert of wegvalt. Zorg er het liefst voor dat je een vaste kabelverbinding gebruikt of anders een sterke wifi verbinding.

4. Meld je huisgenoten of familie dat je een online sollicitatiegesprek hebt

Ruis tijdens het sollicitatiegesprek is erg vervelend: achtergrondmuziek, mensen die opeens de kamer binnenkomen of andere omgevingsgeluiden zoals je tv of meldingen van apps. Zorg dus dat je in een rustige omgeving bent waarin je niet gestoord kunt worden, breng iedereen in de omgeving ervan op de hoogte dat jij een belangrijk gesprek hebt en zet meldingen van apps uit.

5. Better overdressed then underdressed

De dresscode voor een sollicitatiegesprek is nog altijd dezelfde als die voor een eerste gesprek: ga liever voor overdressed dan underdressed. Voor diegene die denken dat alleen een goede bovenkant voldoende is: dit is niet het geval. Misschien moet je tijdens het gesprek opstaan om iets te pakken. Niet handig als je dan in je joggingsbroek verschijnt.

6. Geef aan dat dit je eerste keer is dat je een videosollicitatie voert

Als het de eerste keer is dat je een videosollicitatie voert, geef dit dan aan bij de recruiter. Hij of zij kan hier rekening mee houden en jou op je gemak stellen wanneer er iets mis gaat. Zo geef je jezelf rust.

7. Houd wat drinken bij de hand

Net zoals bij een normaal sollicitatiegesprek, kun je altijd wat te drinken bij de hand houden. Dit zorgt voor rust tijdens het gesprek.

8. Stem af welke acties je onderneemt als de techniek niet werkt

Stem ook altijd in het begin van het gesprek even af welke acties jullie ondernemen als de techniek hapert. Wie belt wie? Dat is beter dan dat jullie beiden aan het bellen of wachten zijn.

9. Maak oogcontact met de recruiter(s)

Een grote valkuil van veel sollicitanten is dat zij naar het scherm kijken in plaats van de camera. Dit lijkt voor een recruiter alsof je naar beneden kijkt in plaats van dat je het gesprek met de recruiter voert. Vooral als je het scherm klein onderin centreert. Zet het scherm daarom altijd op fullscreen en kijk altijd in de camera.

10. Neem een rustige houding aan

Probeer tijdens het gesprek een rustige houding aan te nemen. Soms vertraagt het beeld waardoor het op het beeld raar overkomt als je veel met je handen communiceert.

11. Maak geen aantekeningen via je laptop/pc

Ook al zit je op je laptop/pc, maak toch schriftelijke aantekeningen tijdens het videogesprek. Niks is vervelender dan iemand die aan het tikken is.

12. Blijf oefenen

Tot slot geldt voor video solliciteren: oefening baart kunst. Je went er vanzelf aan en het gaat beter naarmate je het vaker doet. Oefen desnoods een keertje een videogesprek met een vriend of vriendin als het de eerste keer is zodat je er aan went. Met deze tips ben je in ieder geval een stuk beter voorbereid voor het videogesprek.