Categorieën: Studeren
27 apr 2020

Als je in september begint met je nieuwe studie is alles anders dan je eerder dacht. "Afgelopen jaar ben ik voor de helft naar school geweest en heb ik de andere helft van het jaar online les gehad. Dit was zeker niet altijd makkelijk of leuk, maar zeker goed te doen." Lees hier wat je kunt verwachten en gebruik de tips om alles uit jouw studiejaar te halen. - Kim Tijssen, tweedejaars student Creative Business aan Hogeschool Amsterdam.

1. Leer elkaar beter kennen

Misschien denk je dat het lastig wordt vrienden te maken komend studiejaar. Ook al zit je veel thuis, het is zeker niet onmogelijk. Houd om te beginnen de site en socialmediakanalen van je opleiding goed in de gaten. Vaak geven ze daarop activiteiten aan. Ga vooral naar alle activiteiten op locatie. Vaak haken studenten af, omdat ze denken dat dit niet belangrijk is. Misschien inhoudelijk niet, maar om nieuwe contacten te leggen wel. Zeker nu.

2. Blijf via whatsapp in contact

Via whatsapp kun je goed in contact blijven met je studiegenoten. Ik besprak bijvoorbeeld vaak met mijn projectgroepje de deadlines van tentamens en opdrachten. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van alles wat er binnen de studie gebeurt. Je kunt ook een Kahoot-quiz organiseren om elkaar beter te leren kennen.

3. Maak aantekeningen van je online les of college

Ook al denk je misschien van tevoren dat je de meeste dingen uit een online les of college onthoudt, dat is niet zo. Schrijf of typ daarom alle belangrijke dingen apart op die worden geschreven in de chat aan de zijkant van je scherm. Soms worden er linkjes gestuurd van nuttige websites of video’s. Na het sluiten van de online sessie kun je deze gesprekken niet meer terugvinden.En geloof mij, dat kan heel onhandig zijn.

4. Stel veel vragen

Het afgelopen jaar heb ik veel gehad aan alle docenten van mijn studie. Zowel in het echt als via mailtjes en video-afspraken waren ze erg behulpzaam. Als ik iets niet zeker wist kon ik het altijd vragen en kreeg ik snel antwoord. Je ziet je docenten sowieso minder vaak in dan op de middelbare school. Daarom is het ook belangrijk contact te houden via de mail.

 5. Plan je eigen online meetings

Het is leuk om met je klas- of studiegenoten eigen meetings te plannen. Zo kun je nog een keer bespreken wat is gezegd tijdens lessen of colleges. Daarbij is het gezellig elkaar even te spreken. Een app die ik dit jaar vaak heb gebruikt is Zoom. Het fijne aan Zoom is dat je met veel mensen tegelijk kunt praten en de kwaliteit van het gesprek goed blijft. In een kleiner groepje tot vier mensen, kun je videobellen via whatsapp.

 6. Geniet zoveel mogelijk

Geniet zo veel mogelijk van je eerste jaar. Probeer elkaar zoveel mogelijk in het echt te zien, op anderhalve meter afstand. En maak het vooral leuk voor jezelf en je studiegenoten. Want als je school het niet doet, kun je het maar beter zelf leuk maken.