Wat ben je per maand kwijt als je gaat studeren? Lisa Manders (22), vierdejaars hbo-student International Business en lid van Koko Maastricht*, zet het voor je op een rijtje.
“Het eerste jaar ging ik meteen op kamers. Ik leende 500 euro per maand. Na vier jaar zou ik dan een schuld hebben 24.000 euro. Daarvan moest ik wel even slikken. Ik ben natuurlijk niet de enige met een studieschuld. Ik ga ervan uit dat ik het kan terugbetalen straks.”
“Ik had destijds een baantje in een kledingwinkel in Eindhoven, waarmee ik 400 euro per maand verdiende. In het tweede jaar wilde ik niet meer ieder weekend naar mijn ouderlijk huis. Ik vond een nieuw baantje in een bioscoop. Daar verdiende ik 300 euro per maand. Ik ben toen 800 euro per maand gaan lenen.”
“De huur van mijn kamer vind ik iedere maand weer een aanslag op mijn budget. En dan is Maastricht nog relatief goedkoop. Mijn huur is 370 euro. Mijn collegegeld, 2100 euro per jaar, betaal ik aan het begin van ieder studiejaar. Voor eerstejaars is dat nu minder.”
“Mijn ouders hebben mij nooit financieel gesteund. Wel hebben ze de eerste jaren mijn zorgverzekering betaald. In nood zou ik bij ze kunnen aankloppen, maar dat doe ik liever niet. Voor je zorgverzekering kun je trouwens zorgtoeslag aanvragen. Ik betaal 120 euro per maand en krijg 99 euro zorgtoeslag.”
“Ik schrok het meest van hoe duur boodschappen zijn. Bijvoorbeeld wasmiddel, eten en drinken voor jezelf. Ik kijk altijd naar aanbiedingen. Albert Heijn is wel wat duurder, maar ook dicht bij mijn huis. Per week geef ik 50 euro uit aan boodschappen en drogisterij-artikelen.”
“Ik kijk vaak op mijn bank-app om te zien hoeveel er nog op mijn rekening staat. Bij onze studentenvereniging zit ook een kroeg, wat uitgaan voor mij goedkoper maakt. Ik geef het meeste uit aan kleding en uit eten gaan.”
“Ongeveer eens per maand ga ik uit eten en twee keer per maand bestellen we iets. Als de lening net binnen is, ben ik wat royaler voor mezelf. Als ik moet bezuinigen, koop ik als eerste geen kleding, ga ik niet uit eten en doe ik nog bewuster boodschappen. Het lijkt me fijn later genoeg te verdienen, zodat ik niet meer steeds over geld hoef na te denken.”
Week 1
Inkomsten:
Uitgaven:
Nog te besteden of sparen:
206 euro
Week 2
Inkomsten:
Totaal: 899 euro
Uitgaven:
Nog te besteden of sparen:
599 euro
Benieuwd naar de inkomsten en uitgaven van een andere eerstejaars student? Bekijk het interview met Francois de Gier!
Lisa is lid van studentenvereniging KoKo in Maastricht. Meer weten? bestuur@svkoko.nl