Categorieën: Carrière Studeren
7 okt 2020

Joëlle Bink (21) was afgelopen jaar assessor bij de LKvV, de overkoepelende organisatie voor studentenverenigingen. Ze kan een bestuursjaar iedereen aanraden. “Ik heb in dit jaar meer geleerd dan in mijn hele studie tot nu toe”

“Ik weet nu hoe ik mijn mannetje moet staan. Ik heb beter leren presenteren, onze standpunten pitchen en netwerken. Soms heb ik overleg met 40 mensen die ik nog nooit heb gezien. Van tevoren google ik wie mogelijk voor mij belangrijk is. Je introduceert jezelf en probeert daarna contact te onderhouden.”

Uit mijn comfortzone

“Ik studeer Biomedische Technologie aan de TU Eindhoven en ben nog een half jaar bezig met het afronden van mijn bachelor. Daarna nog een master van twee jaar. Eerst wilde ik in Eindhoven een bestuursjaar doen. Toen hoorde ik van de LKvV, het overkoepelend orgaan van 48 studentenverenigingen en 42.000 studenten. Dit is werken op landelijk en politiek niveau. Ik ben naar Utrecht verhuisd, meteen uit mijn comfortzone.”

Verantwoordelijkheid nemen

“Tijdens een bestuursjaar leer je op een andere manier verantwoordelijkheid nemen. Het is een groot verschil of je alleen je tentamens moet halen of dat je iets voor elkaar moet krijgen voor een grote achterban. Je organiseert bijvoorbeeld evenementen en congressen. Als wij het niet goed doen, kijkt iedereen ons erop aan. Dat geeft soms best een druk. Daar moet je wel tegen kunnen.”

Bestuursjaar is een bedrijf runnen

“Een bestuursjaar is een goede voorbereiding op wat je later in een bedrijf te wachten staat. Niet alleen zijn skills als organiseren, pitchen, netwerken en overleggen met andere partijen belangrijk, ook samenwerken met mensen die je totaal niet kent.”

Studievertraging oplopen

“Als je een bestuursjaar doet loop je wel studievertraging op. Je betaalt namelijk wel collegegeld. Als je je uitschrijft krijg je geen ov-kaart meer en kun je niet lenen. Wel kun je bijna altijd aanspraak maken op een bestuursbeurs. Bij sommige studieverenigingen kun je dit in deeltijd doen, maar dat raad ik af. Ik denk dat je er helemaal voor moet gaan. Een bestuursjaar vergeet je nooit meer.”

Niet alleen met je neus in de boeken

“Je hoeft echt niet alles meteen te kunnen. Belangrijk is dat je het wilt leren. Ik heb meer geleerd in dit jaar dan tijdens mijn hele studie. Niet alleen als persoon, maar ook inhoudelijk. Vooral politiek vond ik boeiend. Natuurlijk is een bestuursjaar goed voor je cv, maar daarvoor zou ik het zelf niet doen. Ik weet wel dat werkgevers het steeds belangrijker vinden dat je iets naast je studie hebt gedaan. Dat je niet alleen met je neus in de boeken hebt gezeten.”

Waarom zou jij een bestuursjaar doen volgens Joëlle:

  • Mooiste jaar van je studentenleven
  • Bezig zijn met serieuze zaken, naast leuke borrels en activiteiten
  • Dingen doen die je normaal nooit doet
  • Verschillende mensen ontmoeten, vrienden maken
  • Prachtige herinneringen
  • Je houdt van hard werken, bent sociaal, enthousiast en leergierig

Dit interview komt uit de sollicitatiegids 2020/2021. Deze staat vol met tips & tricks om aan je sollicitatie skills te werken.