Categorieën: Solliciteren
24 nov 2020

Gefeliciteerd! Je eerste succes is binnen: uitgenodigd voor een persoonlijk sollicitatiegesprek! Direct na je eerste enthousiasme, beginnen de zenuwen te kriebelen. En dat verergert naarmate dé dag dichterbij komt. Hoe zorg je ervoor dat jij ondanks je zenuwen toch een topgesprek voert? Lees onze tips om te zenuwen in bedwang te houden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vaak word je zenuwachtig door het gevoel geen controle over de situatie te hebben. Als je je goed voorbereidt op je gesprek, groeit je zelfvertrouwen. Deze voorbereidingen kun je treffen op verschillende gebieden:

1. Zoek de recruiter op LinkedIn op en bestudeer het bedrijf

Zoek voordat je het gesprek hebt de recruiter op LinkedIn op. Dit toont in ieder geval aan dat je jezelf alvast op het gesprek voorbereidt. Daarnaast kun je kijken of de recruiter gemeenschappelijke connecties heeft of misschien dezelfde (bij)baan als jij hebt gehad. Dan heb je gelijk een onderwerp om over te praten tijdens je gesprek. Bekijk ook de website en probeer te begrijpen waar het bedrijf voor staat. Wat willen ze bereiken? Wat zijn hun waarden en missie? Dit geeft je een idee over wat voor type werknemer ze zoeken. Probeer daar ook enkele vragen over te formuleren. Jij hebt een streepje voor bij recruiters als zij zien dat jij je in het bedrijf hebt verdiept. Lees ook deze blog met tips over hoe je je het best voorbereidt op het gesprek. 

2. Bereid antwoorden voor op veelvoorkomende vragen 

In ieder sollicitatiegesprek zit een rode draad. Veelvoorkomende vragen kun je daarom voorbereiden. Denk hierbij aan vragen als ‘vertel eens iets over jezelf’ en ‘wat zou jij toe kunnen voegen aan ons bedrijf?’. Lees deze blog voor de meest voorkomende vragen van recruiters. 

3. Plan je outfit van tevoren 

Door je outfit 24 uur van tevoren al te kiezen, heb je daar geen stress over op de dag zelf. Als het een online sollicitatie is, kleed je dan precies zoals je normaal zou doen. Door je goed aan te kleden, bereid je je onbewust al voor op het gesprek. Leg alles de dag ervoor netjes klaar.

4. Zorg extra goed voor jezelf in de week van het gesprek

Je wilt lekker in je vel zitten op de dag van je gesprek. Zorg daarom in de week voor het gesprek dat je extra goed voor jezelf zorgt. Eet gezond, slaap goed, drink niet te veel alcohol en ga sporten. Hierdoor voel je je optimistisch en positief.

5. Zorg op de dag zelf voor water en gezonde snacks

Doe op de dag van je gesprek iets waar je vrolijk van wordt en wat je goed kunt. Dat geeft zelfvertrouwen. Zenuwen kosten onwijs veel energie en je wilt niet opgebrand zijn voordat je gesprek begint. Zorg daarom voor genoeg hydratatie en enkele gezonde snacks zoals noten en fruit.

6. Controleer je ademhaling

Merk je ondanks deze voorbereidingen toch dat je een te hoge hartslag hebt, probeer dan eens een begeleide meditatie of yogasessie. Vaak stuurt de begeleider aan op het controleren en ontspannen van je ademhaling. Probeer deze controle te behouden zodra je onderweg bent of wanneer je denkt aan je gesprek. Diep inademen door de neus (vier seconden), even vasthouden (vier seconden) en langzaam uitblazen door je neus (acht seconden). Herhaal dit drie keer en je merkt dat je hartslag omlaag gaat en je zenuwen verminderen.

7. Ga met zelfvertrouwen het gesprek in

Met zelfvertrouwen bedoel ik dat je rechtop staat (of zit) en iedereen recht aankijkt. Door iets te benoemen of te zeggen, kun je het ijs breken. Bijvoorbeeld dat je het jammer vindt dat je het kantoor niet kunt zien (als het gesprek online is), maar dat het ook fijn is dat je nu geen reistijd hebt.

8. Blijf je ondanks alles zenuwachtig? Benoem dit dan!

Een van de beste remedies tegen zenuwen is het uitspreken. Je zult merken dat iedereen daar heel begripvol op reageert. Zeg aan het begin van het gesprek bijvoorbeeld: “Ik ben een beetje nerveus, maar dat komt omdat ik er al een poosje naar uitkijk!”

 

Het komt vast en zeker goed als je deze tips ter harte neemt. Heel veel succes!