Categorieën: Solliciteren Carrière
22 dec 2020

Ben jij net afgestudeerd en op zoek naar een baan? Of moet je een stageplek regelen? In beide situaties is de kans groot dat je gaat solliciteren. Met deze tips ben jij beter voorbereidt voor je (online) sollicitatiegesprek.

1. Zorg dat jij opvalt

Het begint bij een goede motivatiebrief en cv. Werkgevers krijgen meestal tientallen reacties op openstaande vacatures. Hierdoor hebben ze helaas niet de tijd om elke brief en cv grondig door te nemen. Zorg er dus voor dat die van jou eruit springt. Lees in deze blog hoe je een goede motivatiebrief schijft en in deze blog hoe je goed cv maakt.

2. Verdiep je in het bedrijf

Het is gelukt: Jij mag op gesprek! De eerste stap is om je nóg meer in het bedrijf te verdiepen. Welke recente projecten hebben ze gedaan? Hoe hebben ze dat gedaan? Lees je goed in en bedenk vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen.

3. Zoek je gesprekspartner op LinkedIn

Meestal weet je een aantal dagen van tevoren wel met wie je een gesprek hebt. Zoek je gesprekspartner van tevoren op LinkedIn. Het kan zowel nuttig als leuk zijn om te weten welke opleidingen en werkervaringen je toekomstige werkgever heeft. Wie weet gingen jullie wel naar dezelfde universiteit. Zo voelt het gesprek meteen persoonlijker en wellicht comfortabeler.

4. Bedenk wat jij toevoegt

Een veelvoorkomende vraag in een sollicitatiegesprek is hoe jij als toekomstige werknemer iets aanvliegt. Het is dus belangrijk om te weten wat een bedrijf doet en wat jij kunt toevoegen. Vraag daarnaast bijvoorbeeld hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet of concrete voorbeelden van wat jij straks gaat doen.

5. Stel gerust kritische vragen

Wees niet bang om kritische vragen te stellen. Voor de werkgever is het van belang jou te leren kennen en jij wil een beter beeld van het bedrijf of de functie krijgen.

6. Bereid je voor op vragen over jou

Jij stelt vragen, maar de werkgever ook. Wees daarop voorbereid. Lees voor het gesprek je motivatiebrief nog eens door. Bedenk voorbeelden bij dingen die je over jezelf hebt geschreven, als je dat nog niet had gedaan. Zo heb je weer even goed op een rijtje wat je al hebt verteld over jezelf en waar vragen over komen.

7. Onderschat jezelf niet

Je hoeft jezelf nooit te onderschatten. Ook al is het je eerste gesprek. Jij bent niet voor niks uitgenodigd. Ga dus uit van je eigen kunnen en talent. Wees dus ook niet bang opheldering te vragen als je een vraag niet begrijpt. In dagelijkse gesprekken met vrienden komt dat ook voor. In een sollicitatiegesprek is dit niet anders. Het toont vooral je interesse in het gesprek.

 

8. Check de techniek bij online solliciteren

Bij online solliciteren ben je helaas afhankelijk van meer dan alleen jezelf. Check van tevoren je internet, webcam en microfoon. Het kan helpen om je huisgenoten of ouders te vragen internet even niet te gebruiken tijdens jouw gesprek. Zo loop je minder risico op het traag worden van de wifi.

9. Blijf kalm tijdens een storing

Mocht je internet of webcam nou onverhoopt toch uitvallen tijdens het gesprek, raak dan niet in paniek. Natuurlijk is het vervelend, zeker als je net lekker in het gesprek zat. Iedere werkgever begrijpt dat dit kan gebeuren. Haal diep adem, sluit je uitgevallen Zoom- of Skypescherm af en start rustig opnieuw op. Hoe rustiger jij reageert, hoe rustiger de rest van het gesprek ook zal verlopen.

10. Kleed je professioneel tijdens de online sollicitatie

Trek kleding aan die je ook naar een ‘normaal’ sollicitatiegesprek zou aandoen. Kies kleren waar jij je fijn in voelt, maar die tegelijkertijd ook iets professioneels uitstralen. Een groot voordeel van online solliciteren is dat je voeten niet te zien zijn. Trek dus lekker je pantoffels of wollige sokken aan onder je nette broek. Zo voel jij je extra comfortabel terwijl je er wel professioneel uitziet.

11. Is dit bedrijf echt wat je zoekt?

Hoe graag je ook aan de slag wilt, vraag je af of dit jouw bedrijf is. Dit sollicitatiegesprek is niet je laatste kans op de arbeidsmarkt. Kom je er tijdens het gesprek achter dat het bedrijf of de functie toch niet helemaal bij je past? Geef dat dan ook eerlijk aan. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

12. Gemiste kansen bestaan niet

Mocht het niks worden, zie dit dan als een ervaring waarvan je hebt geleerd. Niet als een gemiste kans, maar als een goede oefening. Alle ervaringen neem je mee naar een volgend sollicitatiegesprek!

13. Maak niet deze veelgemaakte fouten

  • Negatief praten over je huidige werkgever 
  • Te weinig antwoorden 
  • Je telefoon aan laten staan
  • Te laat komen 
  • Geen vragen stellen