Categorieën: Studeren
22 jul 2020

Marieke Zorge (23), lid van Unitas S.R. Utrecht* switchte in haar vierde jaar van studie. Hoe langer ze doorging hoe moeilijker het werd om te stoppen. Uiteindelijk hakte ze toch de knoop door. Er viel een enorme last van haar schouders. Nu doet ze een creatieve studie. “Ik wist niet dat studeren zo leuk kon zijn.”

“Na de havo ging ik Medische Hulpverlening studeren. Ik vond de studie leuk, vooral de praktijk, maar de hoeveelheid theorie best pittig. In het tweede jaar werd ik lid van studentenvereniging Unitas S.R. Het werd wat drukker, ik miste wel eens een college, waardoor de stof moeilijker bij te houden werd en ik me afvroeg of ik het wel aankon.”

Persoonlijke ontwikkeling

“In mijn derde studiejaar begon ik met een minor die ik helemaal zelf mocht invullen. Achteraf was dat een trigger voor mijn studieswitch. Ik richtte me volledig op mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik herontdekte mijn creativiteit en ook dat je daar in je studie iets mee kunt doen.”
Per se studie afmaken
“Na die minor moest ik weer door met mijn studie en alle herkansingen. Daar zag ik enorm tegenop. Toch wilde ik het per se afmaken omdat ik al zo ver was. Nu stoppen zou echt zonde zijn. Misschien is het wel normaal dat ik mijn studie niet zo leuk vind?”

Een jaar studievertraging

“Aan het eind van mijn derde jaar was mijn achterstand opgelopen tot een jaar. Sommige klasgenootjes begonnen al met hun afstudeerstage en scriptie. Dat was wel even confronterend. Ik vroeg me steeds vaker af of ik wel op de juiste plek zat.”

Extra handjes in het ziekenhuis

“In mijn vierde jaar begon ik toch aan mijn scriptie en onderzoek. Door corona werd ik gedwongen echt na te denken. Na mijn afstuderen wilde ik in deeltijd aan de Artemis Academie (styling) studeren en daarnaast parttime werken. Vanwege corona verschenen oproepen voor extra handjes in het ziekenhuis. Mijn klasgenoten stonden vooraan, maar ik moest er niet aan denken.”

Ik hield mezelf voor de gek

“De doorbraak kwam vlak daarna, in gesprek met heel goede vriendin. Zij vroeg voor wie ik deze studie nu nog wilde afmaken. Die kwam binnen. Het drong eindelijk tot me door. Ik houd mezelf al jaren voor de gek. Ik heb mijn ouders meteen gebeld zij reageerden heel begripvol. Ik heb me diezelfde week uitgeschreven en direct ingeschreven voor de voltijd studie Allround Styling. Er viel zo’n last van mijn schouders.”

Superveel over mezelf geleerd

“Natuurlijk heb ik wel vier jaar studiegeld betaald. En dat ga ik nog een keer vier jaar doen. Dat is wel zonde. Het is niet zo dat mijn ouders superrijk zijn dat dit niets uitmaakt. Het voelt alleen niet als weggegooide tijd. Ik heb zo veel over mezelf geleerd. Ik ben er ook nog achter gekomen dat ik ADHD heb. Lange tijd stilzitten en studeren past gewoon niet zo goed bij me.”


Had ik dit eerder kunnen weten?

“In september ben ik met styling begonnen. Ik wist niet dat een studie zo leuk kon zijn. Mogelijk had ik dit eerder kunnen weten: op de middelbare school haalde ik altijd achten en negens voor handvaardigheid en tekenen, daarna kwam biologie met een 7,5. Maar op dat laatste vak werd mijn hele studiekeuze bepaald. Ik vind het niet erg dat het zo lang geeft geduurd voordat ik het inzag. Blijkbaar moest ik dat zo doen.”

Tips voor als jij twijfelt

  • Als je twijfelt, onderzoek dit dan grondig. 
  • Ben je met je hoofd steeds bij een andere studie, neem dat serieus. 
  • Ga op zoek naar wat je wel wilt of leuk lijkt. 
  • Confronteer jezelf: neem je gevoel van twijfel serieus. Ik heb dat weggedrukt. 
  • Het is nooit te laat om een besluit te nemen. 
  • Bedenk dat iedereen het op zijn eigen manier doet. 
  • Laat je niet afleiden door eventuele negatieve reacties uit je omgeving. Het is jouw leven. 
  • Een studie moet superleuk zijn en niet een beetje leuk.

Meer weten over *Unitas S.R. Utrecht

Unitas S.R. is de oudste en een van de grootste gemengde gezelligheidsverenigingen van Utrecht. Het is een hechte en gezellige vereniging, waar tradities en feesten samenkomen. Naast de grote feesten zijn er mogelijkheden om onder het genot van een biertje met elkaar te kletsen. Op Unitas S.R. kun je zo naar binnen lopen; je kent altijd wel iemand. Mocht dit niet zo zijn leer je gemakkelijk nieuwe mensen kennen. De basis van Unitas S.R. is een jaarclub, een groep van rond de 12 jongens of meiden welke een hechte vriendengroep vormen. Daarnaast zijn er vele groeperingen en gezelschappen om bij aan te sluiten, voor ieder wat wils. Hoe actief iemand is binnen Unitas S.R. is door een lid zelf te bepalen, niets is verplicht. Door de vele groeperingen, evenementen en feestjes leren leden elkaar snel kennen en is het des te leuker om avonden op de sociëteit door te brengen.