Categorieën: Studeren Carrière
17 mrt 2021

Na je hbo-propedeuse kun jij overstappen naar een bachelor op de universiteit. Tweedejaars communicatiewetenschappen Maartje Jansen (22) deed dit. Waar moet je op letten als jij dit ook wilt?

Omdat ik voor de tweede keer dreigde te blijven zitten ben ik na 5-vwo naar 5-havo gegaan en kon ik toch eindexamen doen. Helaas lukte het niet om Psychologie aan de universiteit te studeren omdat ik geen wiskunde had op vwo-niveau. Ik koos voor hbo-Toegepaste Psychologie.

Veel te praktijkgericht

De studie was veel te praktijkgericht, vond ik. Veel verslagen, opdrachten en werkstukken, terwijl ik wilde liever meer theorie wilde en dieper op de stof ingaan. Misschien was het ook wel een beetje bewijsdrang. Ik heb vijf jaar vwo gedaan en nu zat ik toch op het hbo.

Wiskunde bijspijkeren in de zomer

Na mijn hbo-propedeuse wilde ik overstappen naar Psychologie. Om toegelaten te worden, studeerde ik de hele zomer hard voor wiskunde. Ik vond het echter zo moeilijk, dat ik de toets niet haalde. Wat nu? Ik wilde niet op het hbo blijven. Ik oriënteerde me opnieuw op mogelijke andere studies.

Mogelijk later nog een master

Communicatiewetenschappen leek mij heel leuk en daar hoefde ik geen wiskunde voor te hebben, dus schreef ik me in. Er zit best wel wat overlap tussen die twee studies. Komend jaar doe ik een minor Psychologie en mogelijk later nog een master. Van wiskunde ben ik dan gelukkig verlost.

Verschillen hbo en universiteit

 

 • Type student

Het hbo is toch net wat meer een middelbare school met lessen in klaslokalen. Op de universiteit krijg je hoorcolleges en werkgroepen en zijn de studenten over het algemeen wat volwassener en serieuzer met hun studie bezig. Zo ben ik zelf ook. Meteen voelde het beter en kreeg ik leuke nieuwe vrienden.

 

 • Minder begeleiding op de uni

Op de universiteit moet je alles vanaf het begin heel goed bijhouden. Je hebt meer zelfstudie en minder begeleiding dan op het hbo. Maar voor mij was die begeleiding onnodig. Ik was ook al wat ouder dan de andere studenten.

Waarom zou je overstappen na je propedeuse?

Ik kan het iedereen aanraden dit zo te doen als je deze wens hebt en als je het aankunt qua hoeveelheid lesstof. Ik vind de universiteit niet heel veel moeilijker, alleen moet je meer zelf doen. Toch gebeurt het niet zo vaak dat studenten overstappen. Misschien uit gemak of onzekerheid? Je bent net ergens gewend en dan moet je alweer weg. En later kun je natuurlijk ook nog altijd een master doen.

Wil jij jezelf uitdagen?

Ik voelde een enorme druk toen wiskunde niet lukte. Ik liep al twee jaar achter. Toen ik voor Communicatiewetenschappen koos, heb ik alles op alles gezet het eerste jaar. Ik moest en zou het waarmaken. Om het mezelf niet nog moeilijker te maken, ben ik pas in mijn tweede jaar lid geworden van een studentenvereniging.

Het lukt jou succesvol over te stappen van hbo naar wo als…

 • je het heel graag wilt
 • het hbo je makkelijk afgaat
 • je goede cijfers haalt, maar niet extreem hard hoeft te werken
 • je goed zelfstandig kunt studeren
 • je uit teksten makkelijk de kern kunt halen
 • je meer theorie wil dan praktijk
 • je liever meer tentamens wilt doen dan werkstukken maken
 • je het niet alleen doet om jezelf te bewijzen
 • je bent gaan proefstuderen en een dagje bent meegelopen
 • je met studenten van die studie hebt gepraat en je alles weet wat je wilt weten