Categorieën: Studeren Zelfanalyse
17 mrt 2021

Pam Verhoef (22) haalde haar propedeuse niet in een keer. Ze koos twee keer een verkeerde studie en moest uiteindelijk op een andere hogeschool haar studie afmaken. “Dat vond ik pijnlijk en moeilijk. Ik wilde graag in Groningen blijven wonen.”

Iets met gezondheidszorg; dat was mijn wens. Dus ik bezocht open dagen van Fysiotherapie, Voeding en Diëtiek en Verpleegkunde. Het werd Fysiotherapie. Praktijk- en resultaatgericht en je helpt mensen. Ik schreef me in op de Hanzehogeschool in Groningen. Ik vond de studie al meteen in mijn eerste jaar saai. Ik hou van afwisseling en zag mezelf dit later niet de hele dag doen. Vlak voor de deadline van 1 februari ben ik gestopt. Gelukkig kreeg ik nog een deel van mijn collegegeld terug.

Waarom kies ik steeds verkeerd?

Opnieuw ging ik naar open dagen en weer legde ik de focus op gezondheidszorg. Nu werd het Voeding en Diëtiek. Voeding vond ik altijd al interessant en mensen willen helpen zat er ook in. Al vrij snel vond ik ook deze studie niet meer zo boeiend. Natuurlijk twijfelde ik ook. Zie ik het wel goed? Waarom kies ik steeds verkeerd? Toen ik opnieuw stopte voelde dat als falen. Weer een jaar weggegooid. ‘Vind je dat niet zonde? Je studieschuld loopt nu wel snel op’. Alsof ik dat allemaal niet wist.

Na drie keer de juiste studie

Voor ik stopte, zocht ik weer opnieuw naar studies, maar nu ook buiten de gezondheidszorg. Zo stuitte ik op hbo Communicatie. Dat leek me interessant, divers, theoretisch, praktisch en creatief. Vol goede moed begon ik in september voor de derde keer aan een nieuwe studie, gelukkig wel op dezelfde hogeschool. Eindelijk voelde ik dat ik de juiste studie had gekozen.

Te weinig studiepunten gehaald

Helaas speelden er dat jaar wat persoonlijke problemen en ontdekte ik dat ik ADD had (dat lijkt op ADHD, maar dan zit de drukte vooral in je hoofd). Allerlei dingen van mezelf vielen ineens op zijn plaats: waarom ik me zo slecht kon concentreren en steeds zo snel was afgeleid. Helaas haalde ik dat jaar te weinig studiepunten voor mijn propedeuse en moest ik van de opleiding af. Dat vond ik pijnlijk en moeilijk. Ik wilde graag in Groningen blijven wonen.

Voor de vierde keer begon ik ergens opnieuw

Ik wilde per se deze studie blijven doen, dus schreef ik me in op de NHL in Leeuwarden. Dat was tweeëneenhalf uur reizen per dag. Voor de vierde keer begon ik ergens opnieuw. Toch voelde het anders omdat ik zo overtuigd was. Laat me dan maar helemaal opnieuw beginnen dacht ik. Inmiddels nam ik ook medicatie. Waar ik voorheen vaak wel een half uur bezig was voordat ik echt begon met studeren, ben ik nu binnen vijf minuten geconcentreerd aan het werk.

Veel over mezelf geleerd deze jaren

Ik zit nu in mijn tweede jaar en ik heb veel over mezelf geleerd in deze jaren. Ik ben veel volwassener geworden en merk dat het studeren mij veel beter afgaat. Toen ik in Leeuwarden begon was ik bang veruit de oudste te zijn, maar dat is niet zo.

 Zo voorkom jij dat je je propedeuse niet haalt

  • Houd je vakken vanaf het begin goed bij

Probeer vanaf het eerste moment al je vakken bij te houden. Als je steeds een vak niet haalt, kom je iedere keer verder achter te liggen. Toen ik veel herkansingen had, probeerde ik alles een beetje te doen, maar het is beter je dan op enkele vakken te focussen. Nu probeer ik driekwart goed te doen en eventueel een vak te herkansen.

 

  • Maak contact met je studiegenoten (ook online, hoe lastig ook)

Probeer alle lessen bij te wonen en de opdrachten te maken. Door bij de lessen te zijn, leer je je klasgenoten beter kennen. Dit werkt motiverend. Kun je een keer niet, vraag dan achteraf wat je hebt gemist.

 

  • Praat in een vroeg stadium met je opleiding

Mocht je niet al je punten halen, bespreek dit zo snel mogelijk met je mentor of slb’er. Zij kunnen je helpen te onderzoeken waar het mis gaat en jou tips en eventueel ook studiebegeleiding geven.

 

  • Zeker als er persoonlijke zaken spelen

Als er persoonlijke zaken spelen, geef dat dan ook zo snel mogelijk door aan je slb’er of mentor. Hou het niet allemaal voor jezelf. Soms mag je dan het eerste jaar overdoen of je BSA wordt uitgesteld.

 

  • Zoek hulp!

Bij persoonlijke problemen kun je ook met een studentpsycholoog gaan praten. Zelf vond ik deze informatie niet altijd makkelijk te vinden, bovendien vond ik het lastig om hulp te vragen. Achteraf vind ik dit dom, want deze mensen zijn er echt om je te helpen.