Een goed cv maken is al moeilijk genoeg. Daar komt ook nog eens de fotostress bij. Toch is het makkelijker dan je denkt. Met de volgende tips maak jij een perfecte foto om je cv compleet te maken.

Waarom een foto?

Met een foto op je cv onthouden recruiters jou beter. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Dit betekent overigens niet dat je een gedurfde of opvallende foto moet gebruiken. Zorg ervoor dat de foto recent is en dat je er echt op lijkt.

Je cv is belangrijker dan je foto

Wanneer je ervoor kiest om een foto op je cv te plaatsen zijn er behoorlijk wat valkuilen waarin je kunt trappen. Gebruik bijvoorbeeld geen foto die de aandacht afleidt van de rest van je cv. Het gaat immers om je competenties. Bewerk de foto daarom niet met filters, of tekst. Dit leidt af en is niet nodig.

Pasfoto of niet?

Je kunt een pasfoto voor je cv gebruiken, maar dit hoeft niet altijd. In plaats daarvan kun je juist een spontane foto maken waarop je lacht. Zorg er wel voor dat je contact maakt met de camera en je hoofd recht van voren te zien is.

Sla je foto niet op met whatsapp

Zorg voor een heldere, scherpe foto met een rustige achtergrond. Wanneer je de foto op je cv plaatst en inzoomt kun je zien of hij helder en scherp is. Vervaagt de foto als je inzoomt? Dan kun je beter een nieuwe maken. Een scherpe foto hoef je niet met een professionele camera te maken, dit kan ook met een smartphone. Wanneer je een foto gebruikt, sla die dan niet op met whatsapp. Je verliest namelijk een deel van de kwaliteit en scherpte. Mail de foto bijvoorbeeld naar jezelf of verstuur hem via AirDrop.

Buiten of binnen?

Het is lastig om professioneel studiolicht thuis na te bootsten. Wanneer je daarom zelf een foto maakt, kun je het makkelijkst natuurlijk licht gebruiken. Maak daarom overdag een foto buiten op een rustige muur, of met bijvoorbeeld een groene achtergrond van het park. Als je binnen een foto maakt, zorg dan voor een plek met voldoende daglicht.

Solliciteer je in het buitenland? Check de gewoonten!

In het buitenland is het niet altijd gebruikelijk om een foto op je cv te plaatsen. In sommige landen gelden strenge discriminatiewetten die ervoor zorgen dat werkgevers liever cv’s ontvangen zonder foto. Met name in Amerika gelden er strenge regels. Check daarom altijd voordat je gaat solliciteren in het buitenland wat daar gebruikelijk is.

Tips op een rijtje:

  • Draag formele kleding.
  • Gebruik een foto tot net over je schouders; geen full body of een close-up.
  • Zorg voor een recente foto
  • Gebruik geen foto waar andere vanaf zijn gesneden, dit komt onprofessioneel over

Benieuwd geworden naar meer tips voor een killer cv? Lees dan ons artikel: ‘Hoe maak je een onderscheidend cv?