Assessments kunnen van grote meerwaarde zijn voor werkgevers. Dit selectiemiddel wordt dan ook steeds vaker ingezet. Des te belangrijker is het voor jou als student of starter om te weten wat je te wachten staat. Wat willen werkgevers precies van je weten? En hoe bereid je je het best voor? Wij vroegen het TNO en Eurofins, twee werkgevers met veel ervaring op het gebied van assessments. Hiervoor interviewden wij Jane Duinisveld, Corporate recruiter bij TNO en Anne ter Huerne, Campus recruiter en trainee manager bij Eurofins.
TNO: Wij gebruiken de online assessments van LTP, een capaciteitendeel en een persoonlijkheidsdeel. We gebruiken ze als selectiemiddel en als nulmeting bij junior-medewerkers om hun ontwikkeling te volgen. Kandidaten maken de tests thuis. Wij gebruiken de uitkomsten altijd voor het gesprek. Dat is bij dit type assessments essentieel.
Eurofins: Wij hebben twee verschillende online assessments die we bijna altijd gecombineerd inzetten. We beginnen met het capaciteitenassessment van Cubiks. Dat is een belangrijk onderdeel omdat wij veel functies hebben waarvoor een goed ontwikkeld analytisch vermogen essentieel is. Is dat goed gegaan, zetten we de persoonlijkheidstest van DISC in. We gebruiken de assessments voor staffuncties, leiderschapsfuncties en traineeships.
TNO: Bepaalde combinaties van cognitieve en persoonsgebonden vaardigheden zijn de beste voorspellers voor succes in een functie. Je haalt er bijvoorbeeld uit of iemand zorgvuldig is, evenwichtig, een bepaald werk- en denkniveau heeft en hoe dit zich verhoudt ten opzichte van anderen. Zonder assessment weet je dat allemaal minder zeker. Iemands ontwikkelpotentieel krijg je ook niet zo makkelijk uit een gesprek.
Eurofins: Je weet dat iemand een diploma heeft behaald, maar wij zoeken daarnaast ook specifieke capaciteiten en competenties voor een functie. Ook willen we dat iemand past bij het DNA van ons bedrijf. Cubiks geeft bijvoorbeeld een indicatie van iemands abstracte redeneervermogen in vergelijking met een normgroep. Dat is informatie die je niet krijgt bij het afnemen van een regulier sollicitatiegesprek.
TNO: Kandidaten krijgen toegang tot meerdere oefenvragen van de capaciteitentest. Ze weten dus wat ze kunnen verwachten en dat er tijdsdruk is. Beter word je daarin alleen binnen de marge van je eigen intelligentie. We geven ook altijd de tip om de resultaten van het persoonlijkheidsdeel goed door te nemen. Zo krijgen ze de kans te vertellen waarin ze zich wel of niet herkennen.
Eurofins: Kandidaten kunnen zich voor beide assessments niet voorbereiden. Bij Cubiks krijg je maar één kans en die moet je nemen. We geven het advies er goed voor te gaan zitten. Uiteraard krijgen kandidaten een oefenvraag, zodat zij weten wat er van hen wordt verwacht. Het persoonlijkheidsassessment adviseren we snel en intuïtief in te vullen en daarbij een werkomgeving voor ogen te houden.
TNO: Er zijn geen slechte of verkeerde kandidaten, de vraag is alleen of de kandidaat, functie en omgeving goed bij elkaar passen. Wij proberen dit zo goed mogelijk te voorspellen. We streven altijd naar de best mogelijke match.
Eurofins: Cubiks kan negatief worden beïnvloed door een storende internetlijn of omdat iemand ziek is geweest. Als er echt een goede reden is, mogen zij het overdoen. Maar dat komt niet vaak voor. DISC kan in principe niet misgaan. Je meet gedragsstijlen en die zijn nooit goed of fout.
TNO: De recruiter en de manager die de vacature heeft uitgezet kijken ernaar. Wij zijn als recruiters getraind en gecertificeerd. We weten hoe we de rapporten moeten interpreteren en bespreken in de gesprekken. Wij bereiden het gesprek met de manager voor.
Eurofins: Degene die opdracht geeft, interpreteert ook de resultaten. Meestal is dat een recruiter of iemand van hr of talent aquisition. Ik heb een training gedaan om de uitkomsten van DISC te interpreteren. Als je die training niet hebt gehad, kun je snel in hokjes gaan denken. ‘Dat is bijvoorbeeld een typisch rood persoon’, maar iedereen heeft iets van alle kleuren in zich. Het is geen diagnose en soms komen er profielen uit die wat meer context nodig hebben. Daarover gaan we dan in gesprek.
TNO: Vroeger gebruikten wij klassieke assessments, waarbij mensen een hele dag op het assessmentbureau tests en rollenspellen deden. In april 2020 zijn we overgestapt op online assessments. Gezien corona was dat achteraf dus een perfecte timing. De huidige assessments zijn een verrijking voor ons proces. Vroeger kwam er een ‘go’ of ‘no go’ uit. Nu halen we veel meer uit de gesprekken en krijgen we een completer beeld van de sollicitant. Kandidaten zijn ook positief. Ze waarderen de kwaliteit van het selectieproces en de inzichten die ze opdoen. Ook degenen die niet zijn geselecteerd.
Interview met: