Als starter is een eerste baan al spannend. Salarisonderhandelingen zijn nog spannender. Hoe pak je zo’n gesprek aan? In dit artikel zetten wij alle handige tips voor je op een rijtje, zodat jij goed voorbereid bent op je salarisonderhandeling.

 

Veel starters zijn zo blij met hun eerste baan dat ze zich afvragen of ze het onderhandelingsgesprek over hun salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden überhaupt wel moeten aangaan. Het antwoord is: doen! Zoek uit wat je waard bent en kom op voor jezelf! Niks zo vervelend dan achteraf ontdekken dat je collega die precies hetzelfde werk doet wel heeft onderhandeld en nu meer verdient dan jij. Je baas verwacht in ieder geval dat je onderhandelt.

Do’s

1. Onderzoek wat je waard bent

Zoek online soortgelijke functies en welk salaris daarbij hoort. Daarnaast kun je kijken naar jouw werkervaring en de verantwoordelijkheid die je krijgt in deze functie. Vind je het moeilijk om jezelf in te schatten? Praat met anderen in je omgeving en vraag ze om hulp.

 2. Waartoe ben je bereid te gaan?

Maak voor jezelf de afweging tegen welk salaris je wilt komen werken en tegen welk salaris je verder zoekt. Als jij heel stevig in je schoenen staat en weet wat je waard bent, kun je het hard spelen. Als ze jou echt willen, komen ze misschien alsnog over de brug. Dit werkt alleen als je ook echt bereid bent de baan niet te nemen. Want dat kan uiteraard ook een uitkomst zijn.

3. Oefen je gesprek van tevoren

Het voelt misschien raar om voor een vriend of vriendin het gesprek te oefenen, maar het kan je echt helpen. Hardop oefenen zorgt ervoor dat je beter onthoudt wat je wilt zeggen en op welke manier.

4. Bereid je voor op mogelijke vragen van de werkgever

 • Wat voeg jij toe aan ons bedrijf?
 • Hoeveel vind jij jezelf waard? En waarom?
 • Waarom zouden we jou beter moeten belonen dan je collega’s?

5. Gedraag je professioneel

Het klinkt misschien logisch, maar ga niet te emotioneel het gesprek in. Verhef je stem niet en blijf op een neutrale toon praten. Op deze manier laat jij zien dat je goed bent voorbereid, evenwichtig bent en dat je weet waar je het over hebt.

Don’ts

1. Schrik niet van een afwijzing

Is het niet gelukt om uit je onderhandeling te krijgen wat je graag had gewild? Wees niet teleurgesteld. Veel onderhandelingsgesprekken eindigen met een afwijzing. Dit betekent niet dat je hebt gefaald. Het is al een hele stap dat je dit gesprek bent aangegaan. Bovendien heb je er veel van geleerd. Probeer het over een half jaar opnieuw.

2. Ga niet fel tegen het huidige aanbod in

Onderhandelen is ook een beetje een spel. Een voorstel voor je salaris kan soms snel veranderen. Ga daarom nooit fel in tegen een aanbod. Zeg dat je even over wilt nadenken. Gebruik zinnen als: ‘Ik vind dat dit voorstel geen recht doet aan mijn kwaliteiten en zou het graag hebben over een hoger voorstel.’

3. Focus niet alleen op salaris

Bij het zoeken van een functie focussen we snel alleen op het salaris. Toch is dit niet het enige waar je als starter op kunt letten. Denk ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden als doorgroeimogelijkheden, reiskostenvergoeding en opleidingsmogelijkheden. Misschien heb je daar wel veel meer aan.

Onderhandelingsstijlen

Zorg ervoor dat je goed weet met wie je om de tafel zit. Wat is de onderhandelingsstijl van deze persoon en hoe kun jij daarop inspelen? Daarnaast is het belangrijk dat je zelf weet welke onderhandelingsstijl je gaat aanhouden. Bereid daarom de volgende vragen goed voor:

 • Wat weet ik van mijn gesprekspartner?
 • Wat is zijn/haar functie?
 • Hoe hebben collega’s een gesprek met die persoon aangepakt?
 • Is de persoon tegenover mij vooral persoonlijk of zakelijk?
 • Wat zijn de belangen voor de persoon tegenover mij?
 • Wat wil ik bereiken met dit gesprek?
 • Welk compromis ben ik bereid te sluiten?

Verschil in salaris tussen mannen en vrouwen

Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk nog altijd minder dan mannen. Daar zijn tal van oorzaken voor aan te wijzen. Een ervan kan bescheidenheid zijn. Denk daar maar aan als je overweegt niet te onderhandelen. Mannen doen het over het algemeen altijd. Weet wat je waard bent en kom daar voor op.

Tips op een rijtje

 • Altijd onderhandelen
 • Zeg nooit meteen ja of nee op een voorstel.
 • Bepaal voor jezelf het gewenste salaris en het salaris waarvoor je de baan niet neemt. Houd ook rekening met je vaste lasten.
 • Laat tijdens je gesprek zien dat jij beschikt over de gewenste competenties
 • Laat je werkgever het eerste bod doen voor een salaris
 • Draag kleding waarin jij jezelf zeker voelt

 

Veel succes!