Categorieën: Traineeships Carrière
15 sep 2021

Over traineeships heb je waarschijnlijk al veel verhalen gehoord. De een zweert erbij de ander moet er niet aan denken. Misschien heb jij er een bepaald beeld bij, maar klopt dat wel? Hieronder vind je vijf fabels en feiten van traineeships.

1. ‘Traineeship? Dat is toch gewoon een stage?’

Fabel. Een traineeship is niet te vergelijken met een stage. Vaak werk je een paar periodes op verschillende afdelingen om de organisatie te leren kennen en te zien waar jij tot je recht komt. Zo’n periode kan al snel een half jaar duren. Traineeships duren gemiddeld een tot twee jaar. Een stage duurt vaak niet langer dan zes maanden. Er zijn ook traineeships waarbij je functie op die van een starter lijkt.

2. ‘Trainees zijn eigenlijk goedkope werknemers!’

Fabel. Bedrijven investeren juist in hun trainees. Ze begeleiden je niet alleen inhoudelijk, ook op persoonlijk vlak krijg je vaak een coach toegewezen. Het is dan ook hun bedoeling dat jij na je traineeship bij het bedrijf gaat werken. Ze leren je zo kennen én jij bent na twee jaar helemaal geïntegreerd bij het bedrijf. Je krijgt vaak al direct een goed salaris met een kans op salarisverhoging als je uiteindelijk in dienst komt.

3. ‘Tijdens een traineeship ontwikkel je op persoonlijk én werkgebied’

Feit. Een traineeship staat in het teken van werken en leren. Je leert de verschillende afdelingen binnen een bedrijf kennen; bij welke afdeling kom jij het meest tot je recht? Maar er is ook veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Waar loop je tegenaan? Hoe ga je om met tegenslagen? Vaak beginnen meerdere trainees tegelijk. Daar heb je op vaste momenten contact mee. Het is leuk en nuttig om met elkaar ervaringen uit te wisselen.

4. ‘Ik weet niet wat ik wil doen: een traineeship helpt daarbij!’

Feit (maar ook een klein beetje een fabel). Een traineeship geeft je handvatten: waar je normaal gesproken solliciteert op één functie, kun je tijdens een traineeship van verschillende functies ‘proeven’. Zo kun je direct ontdekken of dit wat voor jou is of dat je dit nooit meer wil doen. Pas wel op, want bij bedrijven wordt het niet gewaardeerd als je halverwege afhaakt of na afloop niet bij het bedrijf komt werken.

5. ‘Een traineeship is alleen voor hbo- en wo’ers’

Fabel. Een traineeship is niet alleen op hbo- en wo-niveau te volgen, maar ook op mbo-niveau. Er zijn genoeg bedrijven die zelfs naar alle drie de niveaus op zoek zijn. Laat je dus niet wijsmaken dat er geen traineeships zijn voor jouw studieniveau.


Kortom: een traineeship is een volwaardige (start)functie waar jij werkt en je op persoonlijk gebied ontwikkelt gedurende een bepaalde periode.