Categorieën: Carrière Zelfanalyse
29 sep 2021

Bachelor gehaald en wat nu? Oud-studiegenoten zie je gemotiveerd doorstuderen of toffe reizen maken. Ga jij ook doorstuderen en een master doen? Of toch een tussenjaar nemen of juist op zoek naar een baan? Waar doe je goed aan? Lani (20) veranderde last-minute haar toekomstplan.

 

Afgelopen juni studeerde ik af van de hbo-opleiding Communicatie. De blijdschap van het behalen van mijn diploma maakte echter al snel plaats voor paniek. Want wat nu? Al het ongevraagde advies en de aannames kwamen op hetzelfde neer: doorstuderen is de beste keuze. Uitspraken als ‘je bent nog zo jong’ en ‘je bent slim genoeg’ vlogen mij om de oren. Maar ik twijfelde of de universiteit wel bij mij paste.

Lastige keuzes

Veel oud-studiegenoten studeerden door vanwege hun ambitie, anderen wilden tijd rekken om niet te hoeven werken. Beide redenen klonken logisch. Bovendien wil ik schrijfster worden en hoopte meer over dit vakgebied te leren. Na lang wikken en wegen besloot ik mij toch in te schrijven voor de universitaire pre-master Nederlandse Taal en Cultuur.

Uitschrijven nog voor ik begonnen was

De pre-master en ik leken een goede match. Totdat ik één week voor aanvang de studiegids aandachtig doorlas. De vakken waren vooral gericht op het analyseren en onderzoeken van literatuur. Ook had ik colleges met steeds wisselende groepen. Maar ik hou van praktijklessen en nauw contact met medestudenten en docenten. Ik kon maar één conclusie trekken: dit is niks voor mij. Ik schreef mij uit nog voordat ik begonnen was.

Relativeren

Wellicht was de keuze om mij een week voor de start van de master uit te schrijven ongewoon. Eerst dacht ik dat deze ene keuze de toon zou zetten voor mijn hele leven, maar ik weet nu dat dit onzin is. Als ik spijt krijg kan ik altijd nog een master doen. Maar ik weet zelf dat het voor nu de juiste keuze was.

Een zoektocht

Op dit moment ben ik op zoek naar een baan en dat is niet gemakkelijk. Tussen de honderden vacatures is het lastig om te bedenken wat bij mij past. Zo verliep mijn eerste sollicitatiegesprek stroef en de organisatie was onvoorbereid. Het was ongemakkelijk en ik was teleurgesteld. Startersfuncties zijn schaars en veel organisaties vragen om werkervaring. Daarom maakte ik een overzicht van alle vacatures die mij leuk lijken. Daarnaast schoonde ik mijn cv op en maakte ik opzetjes voor motivatiebrieven.

Mijn tactiek om een baan te vinden

De tactiek voor nu? Erop los solliciteren. Op advies van vrienden solliciteer ik ook op functies waarbij ik niet aan alle eisen voldoe. Wie niet waagt, die niet wint. Alle ervaring die ik opdoe met solliciteren, is uiteindelijk mooi meegenomen. Ik leer meer over wat ik belangrijk vind in een functie, de arbeidsmarkt en netwerken. Nu weet ik dat ik thuis hoor bij een organisatie met een informele werksfeer, waarbij ruimte is voor creativiteit. Ik weet zeker dat ik die werkplek ga vinden en kan niet wachten om aan de slag te gaan!