10 nov 2021

Afgestudeerd, maar zie je een baan in jouw vakgebied niet zitten. Of lukt het je niet daar een baan in te vinden. Lees hier wat je kunt doen!

Toe aan nieuwe prikkels?

Misschien heb jij ooit voor een heel specifieke richting gekozen. Destijds leek dat de juiste studie, maar na drie of vier jaar voelt dat toch anders. Of wellicht lukt het jou niet een baan te vinden in jouw vakgebied omdat er nu weinig werk in is. Probeer eerst te achterhalen wat de reden is dat jij geen baan vindt. Als het weerzin is, probeer dan te bedenken wat je wel wilt.

Leren on the spot

Het is volkomen logisch dat je niet zomaar zonder opleiding kunt instromen bij een advocaturenbureau of als jurist aan het werk kunt. Wel zijn er veel manieren om toch in het wereldje van jouw keuze terecht te komen. Zo kun je soms beginnen als vrijwilliger en daarna steeds verder doorstromen in steeds beter betaalde functies. Het gezegde is niet voor niets: Al doende leer je. Wellicht moet je ook wat opleidingen doen, maar ook als je geleerd hebt voor een vak moet je je blijven ontwikkelen.

Denk buiten de gebaande paden

Soms kun je met een bepaalde achtergrond en opleiding meer dan je in eerste instantie denkt. Heb je geschiedenis gestudeerd, kun je naast het onderwijs ook de journalistiek in en onderzoeksartikelen schrijven. Heb je natuurkunde gestudeerd, kun je zo de consultancy in. Als kok kun je in de keuken van een restaurant aan de slag, maar ook lesgeven aan mbo-leerlingen of als zzp’er privé-kok worden bij iemand thuis. Denk buiten de gebaande paden!

Richt een eigen bedrijf op

Mocht je daarnaast meer ervaring hebben opgebouwd binnen een branche door bijvoorbeeld een uit de hand gelopen hobby, dan is een onderneming voor jezelf beginnen ook een mooie optie. Eigen baas zijn kan sowieso heel lekker zijn, en ik spreek uit ervaring! Ik heb namelijk tijdens mijn studie een bedrijf in videoproducties opgericht. Dat liep na verloop van tijd heel goed. 

Durf brutaal te zijn

Heb je meer tijd en minder financiële nood, bezoek dan open dagen, laat je informeren door mensen met beroepservaring en vraag of je een dagje mee kunt lopen. Er zijn nu onwijs veel branches op zoek naar personeel en ook zeker bereid om iemand zonder relevante achtergrond op te leiden. Loop eens naar binnen bij het kantoor van jouw droombaan, spreek met een hr-manager of stuur gewoon een open sollicitatie. Brutaal zijn loont in dit geval echt.

 

Let op: Zorg dat je financieel geen zorgen hebt

Uiteraard kun je je omscholen en nog jarenlang een andere studie volgen, maar soms ben je per direct toe aan een andere uitdaging. Zorg dat je financieel geen zorgen hebt en de meest elementaire zaken, zoals huur en eten kunt betalen. Denk ondertussen na over wat je echt wilt.