Categorieën: Studeren Zelfanalyse
24 nov 2021

Eerstejaars studenten die zeer goed resultaten behalen kunnen in hun tweede jaar een honours programma volgen. Een programma met extra vakken naast je studie. Alan Fetah werd tot zijn verbazing uitgenodigd. Hij legt uit wat dit is en hoe het werkt.

Aan het eind van een college in mijn eerste jaar kwam iemand iets vertellen over het zogenaamde Honours College. Dat bleek een programma dat je naast je studie kan volgen om jezelf uit te dagen met extra vakken. Je behaalt hiermee minimaal 30 extra studiepunten. Dat was voor mij het moment om niet meer te luisteren. Minimaal 30 studiepunten??? Waarom zou ik mezelf daarmee in hemelsnaam opzadelen? Voor de presentatie voorbij was, liep ik de collegezaal uit.

Te lui voor dit programma?

Een maand later kreeg ik een mailtje. Ik werd uitgenodigd deel te nemen aan het Honours College, omdat mijn cijfers goed genoeg waren. Om toegelaten te worden moet je in het eerste jaar een 7.0 als cijfergemiddelde hebben en je propedeuse meteen in je eerste jaar halen. Ik vond mezelf te lui om dit programma naast mijn studie te doen. Ik realiseerde me aan de andere kant dat het zonde was deze kans te laten gaan. Ik deed het dus toch.

Niet altijd de makkelijke paden bewandelen

Door dit programma daag ik mezelf uit en leer ik meer. Zo heeft het Honours College veel vakken die van pas komen als ik later bijvoorbeeld docent of onderzoeker wil worden. Ook kan ik dit op mijn cv zetten, wat solliciteren makkelijker maakt. Vind ik het toch te veel, dan kan ik altijd stoppen. Zo heb ik mezelf kunnen overtuigen om het toch te doen. Je moet jezelf soms een beetje uitdagen en niet altijd alleen de makkelijkste paden bewandelen.

Je stelt je eigen programma samen

Het Honours College wordt per faculteit aangeboden. Bij mijn faculteit is dat het Honours College Bèta & Life Science. Het is voornamelijk gericht op wetenschap. Zo heb ik het vak Science Skills Lab (SSL) gevolgd, waarin ik mij heb verdiept in immunotherapie. Dit was verplicht, maar verder kun je kiezen uit keuzevakken, zoals programmeren of lesgeven. Ook kun je allerlei stages lopen. Je stelt dus je eigen programma samen, als je maar aan die 30 studiepunten komt.

Studieplan maken

Om te voorkomen dat je te veel vakken kiest die in hetzelfde semester plaatsvinden, moesten we al in juni een studieplan maken. Zo kon ik al mijn gekozen vakken goed inplannen. De coördinator keek vervolgens samen met mij naar mijn studieplan. Ze gaf tips over hoe ik me het beste kon voorbereiden op mijn vakken en wees me op plekken waar ik stage kon lopen.

Zelfstandig programma

Zelf vind ik dit programma goed te plannen met mijn studie. Voor de vakken van het Honours College krijg je namelijk meer dan voldoende tijd. Het programma is best zelfstandig. Het aantal bijeenkomsten en colleges is minimaal en je moet je begeleiding zelf regelen. Het is daarom handig goed te kunnen plannen en zelfstandig te kunnen werken. Deze vaardigheden leer ik hierdoor ook steeds beter.

Als je de kans krijgt, doe het!

Op veel universiteiten in Nederland wordt het Honours College gegeven. Krijg je de kans om dit programma te volgen en heb je hiervoor ook de tijd, dan raad ik je aan om dit echt te doen. Op korte termijn lijkt het slechts op extra werk, maar later ben jij jezelf dankbaar.

Gerelateerde blogs