Categorieën: Carrière Zelfanalyse
8 dec 2021

De huizenmarkt is compleet op hol geslagen. Zelfs al vind je een woning, dan biedt een ander er rustig een halve ton bovenop. Waarop moet je als starter letten als je op zoek bent naar een woning?

 

Met je eerste baan heb je meestal niet meteen ook je eerste huis. Doorgaans krijg je om te beginnen een halfjaar- of jaarcontract en daarna mag jouw baas je contract tot drie keer toe verlengen. Na de derde keer moet hij je dus wel een vast contract aanbieden of je arbeidscontract beëindigen. Wat jij kunt doen is hard werken, je best doen en af en toe het gesprek aangaan over je functioneren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je contract onverhoopt niet wordt verlengd.

Nog geen vast contract

Meestal kom je pas voor een hypotheek in aanmerking als je een vast contract hebt of als de werkgever op papier wil aangeven dat hij voornemens is jou een vast contract aan te bieden. Ook hier geldt weer dat goed communiceren met je werkgever belangrijk is. Jij kunt wel het gevoel hebben dat je goed werkt levert, maar misschien denkt de andere partij daar anders over. Het kan absoluut geen kwaad om dit eens op tafel te gooien en daarnaast dat je hard op zoek bent naar een woning.

Kijk wat je kunt lenen bij de bank

Ga na een paar maanden in je nieuwe baan eens in gesprek met een hypotheekadviseur. Wat kun jij lenen met jouw huidige salaris? Ook kan de adviseur je vertellen of je wellicht in aanmerking komt voor steun van de gemeente. Sommige gemeentes werken met een starterslening, waardoor je tot €50.000 extra hypotheek kunt krijgen. Bij de verkoop van je huis moet je dit wel weer terugbetalen.

Is huren een optie?

Huren kan natuurlijk ook, alleen zijn er weinig sociale huurwoningen en zijn de wachtlijsten ellendig lang. In de vrije sector betaal je veel meer en heb je ook te maken met jaarlijkse huurstijgingen. In principe kun je na drie opeenvolgende maanden dat je een vast inkomen hebt, iets huren binnen de vrije sector. Maar ja, kun je die huur betalen? Thuis blijven wonen kan natuurlijk ook optie zijn. Je gespaarde geld kun je daarna in een koophuis stoppen.

Voor zzp’ers gelden andere regels

Als zzp’er moet je minstens een jaar lang een vaste inkomstenstroom hebben voor een hypotheek. Sommige hypotheekadviseurs zijn gespecialiseerd in het helpen van zzp’ers of ondernemers. Aan de hand van je gemiddelde maandinkomen bekijkt de hypotheekadviseur wat je kunt lenen. Bepaalde ondernemingen hebben soms jaren nodig om op te starten en winst te maken. Het belangrijkste is dan dat je kunt aantonen dat je genoeg inkomen hebt om je hypotheek te kunnen afbetalen. Dit is soms lastig aangezien het salaris van een zzp’er per maand behoorlijk kan verschillen.

Check je schulden bij BKR  

Hypotheekverstrekkers en verhuurders kijken ook naar lopende leningen en schulden. Ze raadplegen Stichting BKR, een bureau dat bijhoudt welke leningen en schulden jij hebt. Je studieschuld staat daar bijvoorbeeld ook bij. Officieel mogen banken de studieschuld niet laten meewegen bij het toekennen van een hypotheek, maar dat gebeurt soms wel. Een BKR-registratie is van invloed op je hypotheek. Hoe hoger je maandelijkse aflossingen, des te lager je hypotheek. Ook een telefoon bij een telefoonabonnement staat BKR-geregistreerd. Daarom heb ik bijvoorbeeld een losse telefoon bij mijn abonnement.